Vragolasti osmeh i sunčane naočare: Džek Nikolson napunio 80

Vragolasti osmeh i sunčane naočare: Džek Nikolson napunio 80 Izvor: AFP/Frazer Harrison

Zločesti "dečko" Holivuda, na ekranu i u stvarnom životu, glumac Džek Nikolson napunio je 80 godina. Približavajući se devetoj deceniji života novinarima je rekao da su dani burnih ljubavi iza njega, ali se još nije odrekao druge dugogodišnje strasti, navijanja za Los Anđeles Lejkrese.

Džek Nikolson se na filmu nije pojavio od kada je otišao u filmsku penziju 2010. godine, a u filmskim krugovima se govori da bi mogao da se vrati na veliko platno u rimejku nemačkog filma "Toni Erdman."

Decenijama je Nikolson bio jedna od najvećih holivudskih zvezda, a do dan danas ostao je jedno od najprepoznatljivijih lica Holivuda - podignute obrve iznad sunčanih naočara i vragolastog osmeha, koji su postali njegov zaštitni znak.

Džek Nikolson rođen je 1937. godine kao vanbračno dete 18-godišnje igračice iz Nju Džesija. Odrastao je s njenim roditeljima i tek u 37. godini saznao da mu je 'starija sestra' Džun zapravo majka.

Njegova holivudska karijera započela je raznošenjem pošte u studijima, a svoju prvu ulogu duguje kralju filmova B-produkcije Rodžeru Kormanu koji ga je 1960. angažovao u filmu "Mala prodavnica užasa".

Proboj među holivudske zvezde stigao je ulogom razočaranog advokata u filmu "Goli u sedlu" 1969. godine. Film kontrakulture s Henrijem Fondom i Denisom Hoperom u ulogama bajkera postaje kultni klasik, a Nikolsonu donosi prvu od 12 nominacija za Oskara.

Između uspešnih uloga u hitovima poput "Pet lakih komada", "Kineske četvrti" Romana Polanskog i "Isijavanja" Stenlija Kjubrika, Nikolson 1975. osvaja prvog Oskara za glavnu ulogu igrajući pacijenta u psihijatrijskoj bolnici u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda" Miloša Formana.

Tokom 80-ih nastavlja da niže filmske uspehe, pa posle filma "Poštar uvek zvoni dvaput" osvaja drugog Oskara za ulogu penzionisanog astronauta alkoholičara u "Vremenu nežnosti", a dobija još dve nominacije za "Čast Prizijevih" i "Čelični krov".

Trećeg Oskara osvojio je 1997. za ulogu opsesivnog neurotika u "Bolje ne može", a u međuvremenu je od svog dijaboličnog osmeha napravio brend glumeći Džokera u "Betmenu".

Nikolsonov život van filma bio je podjednako. Decenijama je živeo na Holivud Hilsu. Prvi kompija mu je bio Marlon Brando, a nešto dalje kuću je imao Voren Biti. Policija je u čast tog trojca njihovu ulicu zvala "prilazom zlih momaka".

Na ekranu je stari majstor okrenuo novu stranicu nizom filmova o starenju, bolesti i smrti, od "Gospodina Šmita" 2002. i "Ljubav nema pravila" 2003. do "Bucket list" 2007. godine, u kojem glumi termalno bolesnog milionera koji se u bolničkoj sobi zbližava sa cimerom (Morgan Friman). Njih dvojica sastavljaju popis stvari koje žele da učine pre smrti.

Nikolson je kasnije izjavio da se njegova lista ne razlikuje mnogo od one iz filma i da je jedini način da izbegne strah od smrti tako da živi ovde i sada. Rekao je da je zadovoljan svojim životom i da bi sve ponovio kada bi dobio još jednu priliku.

Tagovi: džek nikolson

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

JFK

Carina!

7 0

draganstain

Kao da sam ga juče gledao na Festu u "Pet lakih komada".E da.

6 0

Slobodan

I mi smo blizu, generacijo 50 i neke. A kao da je bilo juče, E da.

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo