Što južnije, to Severna Koreja

Što južnije, to Severna Koreja Izvor: N1

Tradicija srpskog višestranačja pokazuje da se konferencije za štampu povodom pobede na izborima ne održavaja zbog trijumfa baš u svakom zabačenom naseljenom mestu, u narodu znanom kao vukojebina, zato što su popularne vukojebine najčešće varljive i garantovano nebitne.

Od pojave Jeremića Vuka, ipak, postojala je opravdana bojazan među naprednjacima da će se lokalni živalj vukojebina masovno opredeliti za Vuka, iako je trend u vukojebinama pokazao da one tradicionalno glasaju protiv vukova, što je i logično.

Vukovi su se žiteljima vukojebina, izgleda, popeli na vrh glave. Ali im se zato na vrh glave nisu popeli manji vukovi, takozvani vukovi u deminutivu.

U selu Kukulovce, recimo, Jeremić Vuk je osvojio tačno jedan glas, najverovatnije jer je neki birač mislio da na glasačkom listiću mora zaokružiti i tačnu adresu, ali je kasno shvatio da ne mora.

- Ne treba adresa! Samo broj šest zaokruži, to je devetka naopačke! - upozorio ga je dockan šef izborne komisije.

A onda je došao taj istorijski ponedeljak uveče.

- Šefe, pogledajte rezultate iz Kukulovca! – uleteo je ushićeno te večeri u izborni štab SNS, koji stalno zaseda, izvesni Nebojša Stefanovića iz Beograda, koji je odavno spoznao važne životne devize: "Sve je u nijansama" i "Sve je u vukojebinama".

- Jesam ja rekao da me ne zanimaju rezultati iz vukojebina! - bio je ljut takozvani izabrani predsednik, koji, doduše, stalno ima utisak da nije dovoljno izabran, već svoju ličnu izabranost mora da pojača gde god je moguće.

- Ali šefe, ovo uopšte nije vukojebina! Ovo je tipična vučićojebina! - rekao je Neša Stefanović stojeći sa papirima na kojima je pisalo: od ukupno 208 izašlih birača, za Aleksandra Vučića je glasalo 199, Saša Janković osvojio je dva glasa, po jedan Beli Preletačević, Boško Obradović, Vuk Jeremić i Vojislav Šešelj, dok se tri listića vode kao nevažeća.

Na sva tri nevažeća, sasvim misteriozno, bili su zaokruženi i Vuk Jeremić i Aleksandar Vučić ("Ne treba adresa! Samo broj šest zaokruži, to je devetka naopačke!"- džaba je vikao šeg izborne komisije Kukulovca) .

- Stvarno vučićojebina! - rekao je izabrani predsednik radosno, izuzetno ponosan što je krug dvojke tradicionalno omanuo, ali je zato krug šestice osvetlao obraz.

Definitivni krah SPS-a desio se 24. septembra 2000. godine negde oko 22 sata kada je Sloba Milošević poslao Nikolu Šainovića i Ivana Markovića da pred kamerama pročitaju reprezentativne uzorke sa biračkih mesta u selima Klokot Banja i Svinjare, negde na Kosovu.

Ta dva sela spomenuta su toliko puta te večeri da prosto nije bilo sumnje kako su u pitanju mesta u kojima će se odlučiti sudbina predsedničkih izbora. Prema Šainovićevim podacima, stanovnici sela Svinjare dali su Miloševiću 154 glasa, a Koštunici pišljivih devet, dok je Ivan Marković obavestio građanstvo da je Milošević u Klokot Banji dobio 159 glasova, a "Koštunica naravno nula".

Međutim, kada su tokom noći prebrojani svi glasovi, ispostavilo se da je biračko telo iz Svinjara i Klokot Banje totalno nereprezentativno – Koštunica je u svim ostalim delovima Srbije razbucao Miloševića ko svinja masan džak. Ili, bolje rečeno, ko Svinjare Koštunicu.

Definitivni krah SNS-a počeo je ove godine 17. aprila uveče kada je Aleksandar Vučić osobno saopštio da je na ponovljene izbore u selu Kukulovce kod Leskovca izašlo 92,44 odsto birača, od čega je 95,67 lokalnog življa glasalo za njega, što je najbolji rezultat u istoriji srskog višestranačja, ne računajući slobodarsku Klokot Banju.

Razlika je bila jedino u tajmingu – Milošević je u trenutku spoznaje da je trijumfovao u Klokot Banji znao da je izgubio izbore, pa se uvatio za Klokot Banju, jer bolje Klokot Banja u ruci nego Srbija na grani, dok je Vučić znao da je dobio izbore u Srbiji sa 55,08 odsto, ali se uvatio za Kukulovce, valjda kako bi pokazao da za njega ne glasaju samo kulovi, kako tvrdi zločesta opozicija, nego i simpatični Kukulovčani, ponosni autori najboljeg izbornog rezultata koji je iko napravio od uvođenja višestranačja u Srbiji, bez Kosova i Metohije.

Slučajevi Svinjare, Klokot Banja i Kukulovce, pokazuju da ona deviza: “Što južnije, to tužnije” uopšte nije tačna. Naprednjaci recimo imaju pouzdane dokaze da je što južnije, to veselije. A svi ostali su ubeđeni da je stvar malko nelogična, ali totalno razumljiva: "Što južnije, to Severna Koreja".

Zato što je u Srbiji primećeno jedan neverovatan fenomen svetskih razmera: da što više ideš ka jugu, sve si bliži Severnoj Koreji.

- Čekaj, kako to idu ka jugu, a sve su bliže nama? Pa mi smo na severu?!- zapitao se i Kim Džong Un dok je u ponedeljak pratio konferenciju za štampu izabranog predsednika Srbije na kanalu Pink SK.

Selo Kukulovce, izgleda, i jeste dobilo naziv po tome što su jedni kukali, a drugi bili lovci, pa tamo masovno veruju u lovačke priče, u narodu poznatije kao kukulovačke priče.

Jedino šef izborne komisije iz Kukulovca razmišlja kakav bi to tek trijumf bio da je onu četvoricu na vreme upozorio: "Ne treba adresa! Samo broj šest zaokruži, to ti je devetka naopačke!"

Tagovi: kolumna

Komentara 106

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Joca

Bravo Drazo, Ocigledno mnogo nerviras ove nazadnjake cim su poceli da pisu botovi koji ocigledno umeju i neku recenicu da sklope. Mora da se vrh stranke ukljucio u citanje i komentarisanje ili su angazovali neke pismenije za debele pare. A mozda su oni prethodni botovi otkazali poslusnost ili su u strajku trazeci dupli sendvic i sok . Uzalud im sve to vodja je sve omrazeniji i lagano pocinje njegov strmoglavi pad. Svakog dana sve je manje ljudi u ovoj zemlji koji padaju na njegovu patetiku, demagogiju i laz.

103 148

Milica MM

@Ima li mesta za drugačije mišljenje: Poštovani, nadam se da ćete istrajati u čitanju Dražinih kolumni, pa da možemo i sledećeg petka da ga kritikujemo, dajemo stroge ocene ili, stvar ukusa i drugačijeg mišljenja, pak pišemo pohvale za smeh, za pogodak "u sridu". Sve ovo što se dešava boli i mene, i moju decu. Ali bol treba blažiti smehom, makar on bio i na sopstveni račun, i često gorčinom podvučen. N1 Vam dozvoljava drugačije mišljenje, tako da Vašu zahvalnost upućenu mojoj malenkosti, sa zadovoljstvom predajem administratoru ove kolumne.

75 174

Brle

Drazo sto se nisi kadidovao za presednika.

116 256

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo