Kostić: Miloševićev odlazak nije vratio mlade, ponovo odlaze

Kostić: Miloševićev odlazak nije vratio mlade, ponovo odlaze Izvor: N1

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić rekao je da bi voleo da se u Srbiji pojavi generacija političara koja se neće plašiti da će izgubiti izbore ako poveća deo budžeta za obrazovanje i nauku. On je rekao da se verovalo da će se mladi vratiti u zemlju odlaskom Slobodana MIloševića sa vlasti, ali da se to nije desilo.

"Još bi bilo bolje da postoji generacija koja će svesno povećati davanja za nauku i prosvetu sa idejom da možda na sledećim izborima neće dobiti, da će dobiti Srbija", rekao je Kostić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da je odlazak mladih iz zemlje ozbiljno demografsko pitanje i dodao da ako se u Srbiji uspostave vrednosti, uspostaviće se i normalan život.

"Odlazili su jako dugo, možda se to sada povećava - deceniju ili dve. Govorili smo kada padne režim Slobodana Miloševića svi će se vratiti - nisu se vratili", rekao je Kostić.

Na pitanje da li u društvu postoji dovoljno razvijena svest o važnosti ulaganja u kulturu, obrazovanje i tehnološki razvoj, Kostić je kazao da "teorijski jesmo svesni", ali da se mora reći da "postoji istorijska brzina" koja političarima ne daje šansu za promišljanje.

"Ovo je vreme u kojem se mora reagovati naglo, brzo, akutno. Vi nikako nemate vremena da se povučete u stranu i pozadi određenog toka, pa da onda delujete. Mora se delovati odmah", rekao je Kostić.

Istakao je da država nije učinila mnogo da objasni građanima da u "ovoj i ovakvoj" Srbiji postoje dobre škole.

"Stalno me optužuju da širim optimizam. Ja sam bio po svetu, živeo tri godine u Njujorku, bio na velikim univerzitetima, moram da kažem da je Medicinski fakultet takav kakav jeste, sa svim anomalijama, još veliki fakultet", rekao je Kostić.

Komentara 42

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Istina,Pravda,Ponos

Profesore,Akademice,ovo sto govorite je istina ali ne kompletna. Do god Srbija bude u kandzama i bratskom zagrljaju Rusije/a to jesto jos od 8 secdnice i memoranduma SANU/,mladi ce ubrzano odlaziti jer se izvAviona vidi da ovde nece biti bolje u narednih 20-25 godina. Tek kada Srbija ,postavi Crkvu,DB,FSB(bivsi KGB),na svoje mesto,kada Prizna Kosovo,Kada izjednaci latinicno pismo sa izrazenim Cirilicarstvom,kada natera SPC da se Crkveni kalendar prilagodi realnom ,zivotnom i okane plslusnosti. i zavisnosti od Moskovske KGB Patrijarsije,mozemo se nadati nekom boljitku.

56 136

Igor

Sve što napisali je gola istina. Srbija ili će biti demokratska ili je /biološki/ neće biti.

18 129

VelikoSRBIN

BRAVO MAJSTORE!!!

17 129

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo