Napadač sa Jelisejskih polja identifikovan, ima dosije

Napadač sa Jelisejskih polja identifikovan, ima dosije Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Napadač koji je pucao na policajce u Parizu, od kojih je jedan preminuo, a dvojica povređena, identifikovan je na osnovu dokumenata koja su pronađena u njegovom automobilu. Francuski zvaničnici još nisu objavili njegovo ime.

Lokalni mediji javljaju da je reč o osobi staroj 39 godina, koja je živela u predgrađu Pariza, a da je "viđen kao potencijalni islamistički radikal".

Francuska policija saslušala je tri člana porodice osumnjičenog napadača, saopštilo je tužilaštvo i dodalo da je to uobičajena praksa u ovakvim slučajevima pošto istražitelji pokušavaju da utvrde da li je napadač delovao sam, gde je nabavio oružje i druge detalje.

Istražitelji su u automobilu napadača našli pušku pumparicu i noževe.

Čovek za koga su belgijske vlasti verovale da je otišao u Francusku i za kojim su izdale poternicu zbog sumnje da je umešan u sinoćni napad, kasno sinoć se prijavio policiji u belgijskom gradu Antverpenu.

Gradski tužalac je danas izjavio da taj čovek nije povezan s napadima u Parizu.

Podsetimo da je tzv. Islamska država preuzela odgovornost za ovaj napad. Naveli su, posredstvom njihove agencije Amaq, da se radi o njihovom, džihadističkom "borcu", koji pripada frakciji "Abu Yussef" koju interno zovu "Belgijanci".

Predsednik Fransoa Oland takođe je izjavio da je ubeđen da je napad teroristički.

Kako prenosi CNN, bezbednost je ovih dana podignuta na viši nivo, u susret izborima, ali ni 50.000 policajaca na ulicama glavnog grada Francuske nije bilo dovoljno da do napada ne dođe.

Pored dva policajaca, povređen je i jedan turista, prenosi CNN.

Povređeni policajci nisu u životnoj opasnosti, prenosi Gardijan izjave zvaničnika.

Kako navodi ovaj medij pozivajući se na izvore bliske istrazi, napadač je imao kriminalni dosije i bio je "na radaru" francuske bezbednosne službe DGSI. Nalazio se u tzv. "Fiche S" fajlu francuskih bezbednosnih agencija.

Kako se dodaje, njega je policija 2001. godine uhapsila i dok ga je ispitivala, uspeo je da zgrabi pištolj drugog policajca i ispali u njega tri hica. On je bio osuđen za taj napad, a u svom dosijeu ima i nasilne pljačke, preneo je izvor CNN.

Napadač je izašao iz svog vozila kod broja 102 na Jelisejskim poljima i iz automatskog oružja pucao na policijski automobil, ubivši jednog policajca na licu mesta. Napadač potom počeo da beži, pritom ranivši još dva policajca. Zatim je drugi policajac koji je učestvovao u razmeni vatre ubio napadača.

Tagovi: pariz

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Senad

Opet terorista "zaboraio"dokumenta u autu. Valjda nije hteo da ga kazne zbog ne nosenja licnih dokumenata. Veoma interesantni neki teroristi

5 7

Ana

A što držite radikale sa dosijeom?

11 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo