Pahor odgovorio na optužbe Kolinde Grabar Kitarović

Pahor odgovorio na optužbe Kolinde Grabar Kitarović Izvor: N1
Arhiva.

Slovenački predsednik Borut Pahor odgovorio je na pismo hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u kojem je optužila Sloveniju za duge kolone na granicama sa Hrvatskom u vreme uskršnjih praznika.

Pahor je naveo da podržava slovenačku vladu i nadležne organe u sprovođenju evropske uredbe o jačanju kontrole na šengenskoj granici, ali i napore vlada dve zemlje da u međusobnom dijalogu usvoje odgovarajuće mere za brži pregled putnika koliko vladama dve zemlje evropska uredba to omogućava.

Predsednik Slovenije je dodao da primena uredbe o kontroli na granici nema nikakve veze sa arbitražom, jer nastoji da posebno zbog očekivane odluke arbitražnog suda odnosi između dve države budu dobrosusedski i prijateljski.

Kao i predsednik države i ministar spoljnih poslova Krel Erjavec izrazio je iznenađenje i žaljenje zbog pisma hrvatske predsednice i naglasio da Slovenija samo poštuje briselsku uredbu uredbu.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović upozorila je evropske čelnike da je Slovenija načinom primene strožih kontrola na spoljnim granicama EU izazvala višesatne zastoje na graničnim prelazima i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica hitno omogući nesmetan protok ljudi i roba, kao i dosad.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo