Namenska industrija dobija 45,5 miliona evra

Vlada Srbije odlučila je da za preduzeća namenske industrije i dve kompanije koje će biti uključene u taj sistem direktno investira 42 i po miliona evra.

Izvor: N1

To je saopšteno nakon sastanka premijera s predstavnicima odbrambene industrije Srbije. Od Namenske se očekuje i pola milijarde profita. Može li ta industrija da bude jedan od temelja ekonomskog rasta?

Desetine miliona iz državnog budžeta za namensku industriju. Namera vlade, kaže njen prvi čovek, jeste da ova grana bude jedna od ključnih u ekonomiji.

Neka od kompanija koja će dobiti novac od države su i Zastava oružje kojoj je namenjeno 9,7 miliona evra, Teleoptik koji će dobiti 6,9 miliona, Milan Blagojević 4,4 Prvi partizan četiri Prva petoletka 3,5,a Sloboda Čačak dva miliona.

Novac će dobiti i Vazduhoplovni zavod Moma Stanojlović Tehničko remontni zavodi u Čačku i Kragujevcu, a oko milion i po evra država će dati i za nove objekte u centru u Nikincima

Na državnu pomoć može da računa i pribojski FAP. Za njega je namenjeno 2,5 miliona evra, a ulaganja će biti i izdašnija, kako je najavio vučić, ukoliko u toj firmi ovladaju tehnologijom proizvodnje vozila sa nezavisnim vešanjem

Od izvoza, država očekuje više od pola milijarde dolara u ovoj godini, a do kraja decenije plan je da se godišnji izvoz uveća na bar 750 miliona dolara.

Katarina Đokić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da je teško doneti sud da li je namenska industrija zaista zamajac za srpsku ekonomiju, i da je potrebna nova tehnologija, oprema i mlađi kadar.

Premijer kaže da ulaganja vođena ekonomskim rezonom, ali da će biti koristi i za vojsku Srbije.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

zaglupljeni intelektualac

Ulozicemo 50 miliona u nesto sto je odavno zastarelo i u sta se MORA uloziti bar nekoliko milijardi da se razumemo, a ocekujemo profit od pola milijarde?! Gde to ima da se ulozeno vraca 10 puta za godinu dana da ulazem i ja? Opet se pitam, sta nije u redu samnom?!

22 57

Komunalac

Aj da vidimo i to čudo! Aci nije teško obećati, čim zine zaobidje istinu.

29 65

Lale

nije on zaobisao,samo je malo ISKRIVIO istinu. :-)

17 30

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo