Više od 42.000 novih preduzeća, najviše ugostiteljskih

Više od 42.000 novih preduzeća, najviše ugostiteljskih Izvor: Printscreen

Analizom pejzaža novoosnovanih kompanija u Srbiji bavila se kompanija Cube. Prema njihovim podacima, u prošloj godini, u Srbiji je osnovano 42.450 novih pravnih subjekata.

Najprivlačniji biznis u 2016. bio je ugostiteljstvo, najviše je otvorenih restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata (2.570 ili 6 procenata). Slede firme koje se bave programiranjem (1.902 ili 4,5%), dok su na trećem mestu oni koji se bave pripremom i posluživanjem pića (1.750 ili 4,1%). Od onih koji su rešili da zaplove u poslovne vode, oko sedam procenata, odnosno 3.011 firmi je iste godine i prestalo sa radom obrisani su iz registra ili su u procesu likvidacije.

U top 10 najpopularnijih delatnosti za novoosnovane kompanije u 2016. godini u Srbiji ulaze još i konsultantske usluge u vezi s poslovanjem, drumski prevoz tereta i pogrebne usluge koje se nalaze na šestom mestu. Trgovina se i dalje dobro kotira, bilo da je reč o trgovini na malo ili veliko nespecijalizovanom robom koje zauzimaju sedmo i osmo mesto po popularnosti. Začelje liste top 10 novih firmi idu u prilog taksi prevoz uslugama na devetom i auto-servisima koji su na desetom mestu.

Ko su osnivači novih firmi i investitori?

Posle građana Srbije koji su većinski vlasnici u preko 97 procenata novih kompanija, slede Italijani sa 201 firmom, Kinezi (193) i građani Rusije sa 126 novih firmi u Srbiji.

Ono što je zanimljivo da se među novoosnovanim kompanijama pojavljuju i one čiji su vlasnici strani investitori iz Uzbekistana, Bocvane, Saudijske Arabije, Balizea, Bangladeša, ali i dva iz Kazahstana, 10 iz Iraka i 13 iz Albanije.

Od zemalja regiona, najviše je novih firmi čiji su vlasnici iz Hrvatske (119), Bosne i Hercegovine (105) i Crne Gore (99).

Tagovi: kompanije

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

crni domino

Kafane, posluzitelji na prvom i drugom mestu... Na sestom mestu su pogrebne usluge!?... A nekada sam radio u Zastavi u danasnjoj fabrici otkovaka i radio otkovke za Rakovicu, Spaniju, Rusiju ... A onda su dosli Milosevic, pa Kostunica a sada Vucic... Pitam se gde su sada ti strucni ljudi i zasto danjasnji mamla*i na vlasti i dalje unistavaju privredu! Zasto stetocine buldozerima ne pocistimo!?

34 0

zaglupljeni intelektualac

42500 novootvorenih "pravnih subjekata" na koliko...50 gradova u Srbiji? To dodje nekih 800!!!!! "pravnih subjekata" po opstini? Jesam li ja lud ili u mom gradu ne videh ni 8! Sta nije u redu samnom?!

18 0

leka

Ne znamo koliko je zatvoreno.Možda su se preregistrovali.Znam ćoveka koji na svom imenu ima pet firmi,koje uglavnom nemaju promet ili kao povezane firme služe za pranje novca.O nekoj novoj proizvodnji nema ni govora.

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo