Božo Vrećo: Sevdalinka je moja glavna iskopina

Božo Vrećo, interpretator i autor sevdalinki kojeg je "Njujork tajms" opisao kao čoveka anđeoskog glasa, održaće 10. maja koncert na Kolarcu u Beogradu. Na koncertu će pevati tradicionalne i autorske sevdalinke u koje je, kako kaže, pretočio svoje emotivne ožiljke i učinio ih lekom za sebe i druge.

Izvor: N1

Božo Vrećo popunio je prazninu od oko 30 godina ne stvaranja sevdalinki u Bosni i Hercegovini. Objašnjava da je bilo pokušaja i pre njega, ali da su svi oni pali u vodu jer su bili spojeni sa drugim žanrovima, najčešće turbo-folkom za šta kaže da je lakrdija.

"Ta mitologija u sevdalinci, patina i tragedija, bili su nužni i iz mene je izletela, bila je spontana, ni komercijalna ni osmišljena", rekao je Vrećo gostujući u Novom danu na N1.

Inspiraciju za svoj rad pronalazi u dobrim ljduima, jer smatra da svet i dalje postoji zahvlajujući dobrim ljudima.

Božo Vrećo je po obrazovanju magistar arheologije, a osim muzikom bavi se i slikanjem, kao i njegova majka. Kaže da je arheologija bila pravi način i kontinuirani proces u sevdah.

Emotivne ožiljke pretočio sam u pesme, i na taj način one su postale pravi lek i za mene i za druge koji se slično osećaju.

"Sve ono arheološko čega sam se dotakao pomoglo je sa sevdahom. Napravio sam datoteku svega onoga što sevdah jeste. Međutim, poprilično je sve usmerneo ka muzici. Sevdah je moja glavna iskopina", rekao je Vrećo.

Za majku kaže da je njegova glavna muza kojoj posvećuje knjige i koncerte.

"Ona je stamena, ona je Crnogorka. Rano sam ostao bez oca i ona je peuzela tu dvostruku ulogu", kaže Vrećo.

Veliku pažnju javnosti privukao je kada je izašao iz predstave Koštana pre njenog premijernog prikazivanja u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu. Božo kaže da u toj predstavi više nije bilo ni Bore Stankovića, ali ni najboljeg doprinosa samog reditelja Kokana Mladenovića.

Ipak, ističe da nije zbog toga odustao od projekta već iz zdravstvenih razloga, što je potkrepio i lekarskom dokumentacijom,

"Odustao sam jer smo se konstantno svađali. Predstava je iscrpljivala i bila je sumorna u odnosu kako sam očekivao da će biti mnogo slobodnija. Smatrao sam da sam izabran zbog toga da bi Koštana bila simbol slobode i svega onoga što ja jesam", objašnjava gost Novog dana.

Dodaje da će u buduće njegovo angažovanje u pozorišnim projektima biti vezano isključivo za pravljenje muzuke.

Tagovi: Božo Vrećo

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

D61

Čovek je želeo da učestvuje u nečem novom, progresivnijem... Razboleo se od tudje gluposti.

9 0

olja

Božo zaista ima andjeoski glas, najlepši koji sam ikada čula.

24 7

Iz Čudne zemlje

Glas koji ovaj čovek ispušta iz sebe je LEK , dete sam novog vala , panka i metala al Božu mogu da slusam satima . Čovek je jednostavno glasovna firma za sebe a pravila pod kojima ta firma funkcionise su dovedeni do perfekcije problem je u nama sto smo mi maheri da sJ svaku firmu .

26 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo