Grabar Kitarović pisala čelnicima EU, žali se na Sloveniju

Grabar Kitarović pisala čelnicima EU, žali se na Sloveniju Izvor: PIXSELL/Patrik Maček
(arhiva)

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović upozorila je evropske čelnike da je Slovenija načinom primene strožih kontrola na spoljnim granicama EU izazvala višesatne zastoje na graničnim prelazima i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica hitno omogući nesmetan protok ljudi i roba, kao i dosad.

U pismu predsednicima Evropskog saveta, Evropskog parlamenta i Evropske komisije Donaldu Tusku, Antoniju Tajaniju i Žan-Klodu Junkeru, hrvatska predsednica upozorila je da je evropska uredba o strožim kontrolama već u prvom slučaju primene, za vreme pojačanog broja prelazaka granice tokom Uskrsa, ukazala na nekoliko problema i da se boji da bi takvo postupanje tokom leta moglo negativno da utiče na dolazak gostiju u Hrvatsku i na njen turizam, prenela je agencija Hina.

Državljani članica EU, suočeni s uvođenjem sistemskih kontrola na granici Hrvatske i Slovenije, iskazali su izrazito nezadovoljstvo takvom novom praksom, posebno dužinom čekanja na graničnu kontrolu, stoji u pismu objavljenom na internet stranicama kabineta predsednice.

Ona je dodala da se pored toga između Hrvatske i Slovenije "stvorila prepreka slobodnom kretanju osoba kakva postoji na spoljnim granicama EU, a ne na onoj između dve države članice" dok je u isto vreme tokom praznika na granici sa drugom članicom EU Mađarskom nije bilo većih problema.

"Moram da naglasim da se državljani Hrvatske ovih dana pitaju kako to da im je bilo lakše da uđu u Sloveniju i u EU dok Hrvatska nije bila članica Unije nego sada kada jeste. To je zaista apsurd", istakla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da je takvo postupanje Slovenije "u hrvatskoj javnosti stvorilo utisak ostvarenja neodgovornih najava nekih slovenačkih političara kako Slovenija može prema Hrvatskoj poduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista kao odgovor, svojevrsno sredstvo prisile ili retorzije, na stav Hrvatske u vezi arbitražnog postupka koji Hrvatska smatra nepovratno kompromitovanim i iza nas".

Grabar-Kitarović je naglasila da Hrvatska želi sa Slovenijom da izgrađuje što bolje odnose.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jovanka

ne bih da vredjam azra..,jel'vam to broz pricao

0 0

Capish

@Azra Auuuu kakva ostrascenost neupucenosti

1 0

Deki

Dete mi je na maturskoj ekskurziji u Italiji i čekali su na Slovenačkoj granici 6 i po sati ... Nisu im dali ni u WC da idu, neki su morali da to čine u plastične flaše ... pa Vi sad to zamislite ako možete ... Bezobrazluk i sramota za Sloveniju i strahota i mučenje za decu ... I sve je to dalje poremetilo planirane termine poseta i rasporeda ekskurzije ... Još jednom - bruka za Sloveniju kao državu

24 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo