Severni ledeni okean ćorsokak za plutajući otpad

Severni ledeni okean ćorsokak za plutajući otpad Izvor: Reuters/NASA/Kathryn Hansen
Arktik (arhiva)

Severni ledeni okean je postao ćorsokak za plastični otpad koji pluta na severu Atlantskog okeana, naveli su naučnici i upozorili na rizik koji to zagađenje prestavlja za jedan jedinstven ekosistem.

Predmeti od plastike nalaze se u velikim količinama u vodama istočno od Grenlanda i severno od Skandinavije, iako su te oblasti slabo naseljene pa bi se očekivalo da tu ima manje otpada.

Ovi nalazi ukazuju na to koliko je važno doboro upravljati sakupljanjem plastičnog otpada na izvoru, jer kad jednom stigne u okean njegova destinacija može biti nepredvidljiva, navode naučnici.

Poluzatvorena mora kao što je Sredozemlje, čija je obala gusto naseljena, jako su zagađena plastikom. Međutim, velika akumulacija plastike nije bila očekivana u slabije naseljenim polarnim krajevima.

Članovi ekspedicije "Tara Oceans", koja je vođena 2013. godine, pomoću mreža sakupljali plastični otpad. Najveći deo Severnog ledenog okeana bio je malo zagađen komadima plastike navodi se u studiji. Međutim tog otpada je bilo puno u vodama kod Grenlanda i u Barencovom moru na severu Norveške i kod zapadne Rusije.

Prema istražiteljima stotine tona otpada i komada plastike plovilo je na površini, ne računajući šta je moguće da se nalazi na dnu mora.

Prikupljeni primerci otpada ukazuju na to da otpad dolazi izdaleka, sa obala severne Evrope, Velike Britanije ili sa istoka SAD. Deo otpada bi takođe mogao da dolazi sa brodova koji saobraćaju u lokalnim vodama, navode istražitelji.

Oni su pratili kretanje plastičnog otpada na severu Atlantskog okeana sa 17.000 plovaka sa satelitskim odašiljačem. Posmatranjem je potvrđeno da zagađenje ka polarnim oblastima prati struju zvanu termohalinska cirkulacija.

Plastični otpad koji pluta po Severnom ledenom okeanu trenutno predstavlja manje od tri odsto ukupnog svetskog otpada, ali bi mogao da se poveća sa tom morskom strujom.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pera

Pa prestanite da pravite sve od jeftine nerazgradive plastike ... i nema vise mesta kesama u prodavnicama... kako mozemo biti toliko neodgovorni sa materijalom koji se toliko dugo razgradjuje i ugrozava nase zdravlje i ceo eko sistem.

31 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo