Vukadinović: Protesti uzdrmali Vučića i pokvarili mu slavlje

Narodni poslanik i politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da su protesti studenata i građana u krizi i da zamiru, ali da su i pored toga odigrali bitnu ulogu, a to je da su uzdrmali samopouzdanje vlasti i pokvarili slavlje Aleksandra Vučića.

Izvor: N1

Vukadinović je gostujući u Novom danu rekao da podržava proteste, ali da oni zamiru i da se broj demonstranata sa nekoloko hiljada smanjio na nekoliko stotina.

"Mislim da nije bila previše mudra odluka da se protest forsira tokom pranizka, ali to ne znači da oni neće da buknu ponovo", rekao jeVukadinović gostujući u Novom danu na N1.

Prema njegovom mišljenju, protesti su odigrali bitnu ulogu - uzdrmali samopouzdanje vlasti i pokvarili slavlje Aleksandra Vučića. Izjave premijera i izabranog predsednika da su protesti slavlje demokratije, gost Novog dana ocenjuje kao veliki i veštu demagogiju.

Jedan od zahteva protesta je smena predsednice Narodne skupštine, Maje Gojković, a tu inicijativu pokrenuli su i poslanici u parlamentu. Gojković je najavila da će zakazati posebnu sednicu na kojoj će se raspravljati o njenoj smeni, a Vukadinović kaže da je to sada taktiziranje i mala demonstracija sile i da se ono što je logično, normalno ili obavezno predstavi kao dobra volja.

"Svaka replika ili davanje reči poslaniku se predstavlja kao veliki akt milosti, dobre volje i dobročinstva predsedavajućeg Skupštine", ističe Vukadinović i dodaje da je očekivao da će se u parlamentu posle protest "glumiti malo veća tolerancija" nego što je juče tokom prvog zasedanja pokazano.

On ocenjuje da incijativa za smenu Maje Gojković nema blistavu perspektivu, ali ističe da je bitna i sama rasprava jer u skupštinskim prenosima i pored oduzimanja reči i isključivanja mikrofona dominira, kako kaže, slika bahatosti i arogancije vlasti.

Upitan kako će izgledati sednica o smeni Gojković, Vukadinović kaže da će biti rasprave i da će ličiti na situaciju kada je premijer predstavljao ekspoze, dok će poslanici većine više braniti Vučića, a manje Maju Gojković.

Vukadinović smatra da vlast na pokušava da na mala vrata ukine prenose marginalizujući parlament i predstavljajući poslanike kao grupu lezilebovića koji se svađaju i troše novac građana.

"Bojkot parlamenta odgovarao bi Vučiću"

Bojan Pajtić dao je ostavku na mesto narodnog poslanika u znak podrške studentima i poručio da bi ostanak u parlamentu značio davanje legitimiteta aktuelnoj vlasti.

Vukadinović kaže da razume odluku Bojana Pajtića, za koju kaže da je lični potez i dodaje da ne želi da mu se govori šta on treba da radi.

"On nije ušao u tu Skupštinu od kada je smenjen sa mesta predsednika Demokratske stranke. Ili nije hteo da se suoči sa komentarima vladajuće većine, ili novim rukovodstvom DS. Mislim da je njegovo mišljenje pogrešno. Ovi izbori su pokazali da Srbija nisu društvene mreže, Srbija nije Tviter i ne možete da računate na politički uspeh na osnovu toga", objašnjava gost Novog dana.

Vukadinović ističe da bi u slučaju da opozicija bojkotuje rad Skupštine najzadovoljniji bio Vučić, dok bi reakcija svetske javnosti, na koju se računa, izostala.

"Ne daje se legitimitet Vučiću, već se učestvuje u radu najvišeg tela koje je temelj parlamentarne demokratije. Oni što zagovaraju izlazak iz parlamenta šrave se da ne vide da se niko u svetu ne bi previše potresao ako opozicija izađe. Opozicija u Crnoj Gori je više od godinu dana bojkotovala parlament pa se niko nije potresao i uskratio podršku Milu Đukanoviću. Čak i u Albaniji gde opozicija bojkotuje, EU poziva da se vrati u parlament. Zapad se neće potresti. Ili znaju kakva je priroda vlasti u Srbiji ili ne žele da znaju", objašnjava Vukadinović.

Dodaje da radu u skupštinskoj sali pored Marjana Rističevića i drugih poslanika nije nešto što bi poželeo sebi ili nekome koga voli, ali da se za uzvrat dobijaju mikrofon i govornica. Kaže da to nije mnogo, ali da u situaciji "medijske torture" nije ni malo.

Na argument za bojkot skupštine, da bi to pokazalo ko je prava a ko lažna opozicija, Vukadinović odgovara da to vide i novinari i građani, a i poslanici među sobom.

U vanparlamentarnim grupama jedan deo usijanih glava vide tu korist za proteste.

"To se videlo i u kampanji, to se videlo i u parlamentu. Postoje stranke koje glume konstruktivnu opoziciju, a to su SRS, LSV, LDP i ono što je ostalo od DSS. Čedomir Jovanović je najiskreniji u tome i jedini kaže da je konstruktivna opozicija i zbog toga plaća politički ceh", kaže Vukadinović.

Dodaje da se odnos prema pravoj i lažnoj opoziciji vidi i kada Aleksandar Vučić dođe u parlament i način na koji se obraća "poželjnoj konstruktivnoj opoziciji".

"REM smokvin list za medijsku toruturu"

Đorđe Vukadinović jedan je od 23 poslanika koji su zatražili smenu članova REM-a, što je bio još jedan zahtev učesnika „Protesta protiv diktature“. On kaže da je taj zahtev potpisao sa posebnim zadovoljstvom i dodao da je na svakoj sednici Odbora za kulturu postavljao pitanje REM-a.

"REM služi kao smokvin list za medijsku torturu. Taj broj potpisnika je mali, ali i glas te manjine mora da se čuje. Nervoza, gnev i odmazda u režimskim medijima znači da ne radimo uzaludan posao", kaže Vukadinović.

Iako ne vidi blistavu sudbinu ni ovog predloga, on veruje da će rasprava o REM-u osvetliti ovo regulatorno telo o kom građani malo znaju.

Komentara 51

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vuk među ovcama

Na moju žalost, prvi put u svom životu iskoristiću svoje dragoceno vreme da iznesem svoje viđenje situacije u državi. U središtu pažnje su mi, kao studentu, protesti. Pravo je razočarenje zbog načina razmišljanja mladih. Sramota! Danima ste izlazili na ulice, šetali, pevali, vikali, pred kamere pričali o diktaturi, nezadovoljstvu i lošem stanju u državi, međusobno se suprotstavljali. Penzionere još i razumem, ali vi?! Ako ste toliko nezadovoljni, zašto niste glasali? Ako ste toliko nezadovoljni, zašto ništa ne radite po pitanju da budete zadovoljni? Ako ste toliko nezadovoljni, zašto provedene dane na ulici niste iskoristili da učinite lični napredak? Kao dete sa sela, došao sam u grad, potpuno sam, bez ičije pomoći. Borio se protiv svih, gradske "elite", umišljenih gradskih vršnjaka, čak i državnih službenika. I dalje se borim. Upornošću i trudom ostvario najviše ocene radi sticanja prava na stipendije (jer pored sebe, izdržavao sam i roditelje), dogurao do doktorskih studija. Učio i proširivao svoje znanje, veštine i sposobnosti. I dalje učim i proširujem svoje znanje, veštine i sposobnosti. Imao sam cilj. Imam i sada cilj. Prešao doline, brda, jezera, planine, mora ne bih li ostvario svoje ciljeve. Prelazim ih i sada. U trenucima nemaštine, konobarisao sam, pisao radove za dokone studente, držao privatne časove za iste. Bez stranke, bez vetra u leđa, sticao iskustvo u različitim industrijama. Sam. Mislite li da je meni bilo lako? Mislite li da mi je sada lako? Lakše bi mi bilo da sam kao vi, dokoni, izašao na ulicu i pljuvao svet oko sebe. Ali, odabrao sam teži put i daću sve od sebe da stvorim svet oko sebe. Ko će stvarati, ako ne mi mladi? Osvestite se. Ja idem napred, imam cilj i neću dozvoliti da me neki pojedinci pokolebaju. Svako od nas kreira svoju sreću i sudbinu. Jedino od vas zavisi da li ćete biti zadovoljni ili nezadovoljni, srećni ili nesrećni. Ako vam je draže, idite. Idite u inostranstvo, steknite iskustvo, veštine, znanje, novac, ali se vratite, ovde implementirajte ono što ste stekli izvan, jer ovde ima mnogo prostora za napredak. Budite deo nečeg većeg. Budite uporni, tvrdoglavi, istrajni. Borite se za sebe. Stvarajte, kreirajte, budite kreativni. Učite. Ne postoji osoba na planeti koja prstom može da upre u mene i kaže da krivo pišem.

5 15

Vuk među ovcama

dr.Haos, Rado bih popričao s vama u 4 oka. Kako sam i pretpostavio, niste shvatili suštinu mog teksta. Ni na kraj pameti mi nije bilo da hvalim samog sebe. Ni na kraj pameti mi nije da zabranjujem mladim ljudima da protestuju, naprotiv, svako ima pravo da čini što mu je milo i treba da čini što mu je milo. A da, dajem sebi za pravo da delim savete, jer, kako smo se složili, svako ima pravo da čini što mu je milo. Ja samo pokušavam kod mladih da izazovem razmišljanje iz različitih uglova. Mogu opovrgnuti vašu konstataciju da se jedan čovek pita za sve, jer ja prvi ne dozvoljavam da neko kreira moj put i utiče na moj život. Upravo je to suština mog teksta bila, a vi ste krivo shvatili. Ja se ne divim nikome, kada biste me upoznali, shvatili biste da ne klimam poslušno glavom, ne ulizujem se, ne puzim, ne molim, ne ćutim, a opet radim u struci u stranoj kompaniji, jer su prepoznali sve ono što sam stekao od dolaska u tvoj rodni grad. I nisam jedini. Mnogo je takvih koji su radili na sebi i bili nagrađeni za to. Želeo bih da mi objasnite jednu stvar. Zašto ste čekali da gospodin Vučić pobedi na izborima, pa tek onda da protestujete? Šta ste radili do tog trenutka? Evo, sada, pred širokim auditorijumom podelite šta ste vi radili da bi vama bilo dobro/bolje, da bi vašem okruženju bilo dobro/bolje. Ja samo apelujem na mlade da rade na sebi, da imaju pozitivan stav, da sami stvaraju svoju budućnost. Bitno je boriti se.

1 0

dr.Haos

Ovo je tipična priča svih vas , koji ste iz "rodnih sela" došli u moj rodni grad i koju sam slušao bezbroj puta . Hvalospev samom sebi . Te uradili ste ovo , te uradili ste ono . I to , naravno , bez ičije pomoći . Bez vetra u leđa , bez pomoći stranaka i da ne nabrajam više . Po vama svi ostali imaju , valjda , neku pomoć da ne kažem protekciju ?! Grešite , budući doktore ! Naravno tu je i kritika svih ostalih , koje nazivate gradskom elitom , dokonim studentima kojima ste davali časove i tugaljiva priča o radu u kafiću . Zaboravili ste da napišete , da ste prali čaše i nosili gajbe i time se pridružite već legendarnim likovima , čija imena ne želim da napišem jer mi se gade . Ne sporim da imate pravo da svojim radom i stečenim znanjima i umećima , oko sebe stvarate neki bolji svet . To je lepo . Ali ko vam daje pravo , da branite mladim ljudima da se okupe i izraze svoje nezadovoljstvo pokradenim izborima ? A ovamo se , kao , brinete za njihovu bolju budućnost i sebi dajete za pravo da im delite savete ! Uzgred , nazivate ih bezobrazno i dokonim pljuvačima i čak znate da nisu ni izašli na izbore ?! Mislite li da u zemlji u kojoj se jedan čovek pita bukvalno za sve , zbog toga što je pokrao izbore , ti mladi ljudi a tu uključujem i vas , imaju budućnost ? Možda imaju , ali uslov je ponižavajući . Potrebno je da se sa istim tim čovekom slažu , dive mu se , poslušno klimaju glavama i radiće u nekoj državnoj firmi ili agenciji za velike plate . A ostali , ako budu imali sreće , nosiće pelene na radnim mestima kao što sada nose njihovi roditelji i biti jeftina radna snaga belosvetskom ološu ! Ološu , koji je od istog tog čoveka dobio 10000 evra po otvorenom radnom mestu . Radnom mestu na kome radnici nose pelene !!! Ološu sa kojim je isti taj čovek , protiv čije krađe na izborima se bune , u dilu jer od tih 10000 evra ima svoj deo !!! Protiv svega toga se ti mladi ljudi bune ! Ali nije to vama jasno , budući doktore . Promašili ste temu , budući doktore ! Sedi jedan !!!

0 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo