Zatvori

Rano ustajanje za školu loše za zdravlje tinejdžera

Rano ustajanje za školu loše za zdravlje tinejdžera Izvor: Shutterstock

Svaki roditelj koji je ujutru iz kreveta morao da izvlači "komiranog" tinejdžera verovatno će se složiti sa savetima stručnjaka da jutarnja nastava za adolescente treba da počinje kansije, ne pre 8.30. Iz Američke akademije medicine sna kažu da rano ustajanje dovodi do hroničnog umora što je povezano sa nizom zdravstvenih problema adolescenata.

Američka akademija medicine sna (ASSM) preporučila je da časovi za srednjoškolce ne bi trebalo da počinju pre 8.30 ujutru, kako bi deca mogla da se dovoljno naspavaju tokom radne nedelje. Pomeranje škole smanjilo bi usporenost, poboljšalo pažnju na časovima i dovelo do sveopšteg povećanja energije i boljeg zdravstvenog stanja, smatraju stručnjaci.

"Časovi koji počinju rano ujutru onemogućavaju adolescentima da se dovoljno naspavaju tokom radne nedelje, što dovodi do hroničnog umora koji je povezan sa mnogim problemima u školi", rekao je vođa istraživanja sprovedenog u okviru ASSM i nekadašnji predsednik te institucije, dr Natanijel Votson.

Početak nastave u 8.30 ili kasnije bi, prema njegovim rečima, tinejdžerima pomoglo da se naspavaju, a njihove kognitivne funkcije u školi bile bi na najvišem nivou.

AASM objašnjavaju da je tinejdžerima koji imaju između 13 i 18 godina potrebno između osam i deset sati sna, a ova količina spavanja doprinosi njihovom dobrom zdravlju i stanju organizma. Međutim, većina adolescenata spava kraće, a istraživači su utvrdili da dve trećine njih ne spava duže od sedam sati.

ASSM ističe da rano ustajanje zbog škole remeti prirodni ciklus spavanja, a loš san kod adolescenata može da dovede do loših rezultata u školi, povećanja telesne težine, poremećaja metabolizma, depresije, rizičnog ponašanja i poveća rizik od sportskih povreda.

Studija je pokazala da odlaganje početka časova za samo jedan sat smanjuje neke od ovih posledica za 16,5 odsto. Koristi koje kasniji početak časova može imati za tinejdžere su duži san, manje pospanosti tokom dana, veće učešće u školskim kativnostima, manja razdražljivost, brže reakcije, ublažavanje simptoma depresije.

AASM ističe da bi tinejdžeri trebalo da izbegavaju upotrebu telefona i tableta pre spavanja ili tokom noći, jer ovi gedžeti mogu negativno da utiču na spavanje.

Tagovi: tinejdžer , Spavanje , San

Komentara 30

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

....

I Nikolic i dr.Nesa Savamalic su morali da ustaju ranije zbog skole???

8 0

ceki

Kupis diplomu i gotova skola

19 0

baka

Ja sam baka i profesorka. Citam ove komentare i shvatam koliko je ovde sve ZACEMENTIRANO. Komentatori su svi do jednog totalno autoritarni, rigidni i ZABORAVNI. Zar nije lepo probuditi se u sedam, natenane popiti caj ili pojesti musli sa porodicom, a onda ZADOVOLJNO krenuti u skolu? Pa u svetu vecina radi od 9. I da vas upiram dragi ODRASLI, zar vam nije ZELJA da vasa deca i unuci zive BOLJE od vas? I nemojte mi reci da lezete u 21 i sa osmehom se budite u 6, jer vam niko nece poverovati!

27 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo