Tužioci za nepoverenje građana krive i medije

Mediji su odgovorni za objavljivanje informacija kojima se krši privatnost ili pretpostavka nevinosti, a takve informacije im često daju predstavnici državnih organa zaduženi za krivični postupak. To je zaključak ankete koju su popunjavali tužioci iz 13 osnovnih i viših tužilaštava u Srbiji.

Izvor: N1

Građani nemaju poverenja u tužioce i za to nisu oni krivi, smatraju tužioci. To proizilazi iz upitnika koji su tužioci popunjavali i čiji je cilj bio da utvrdi kako oni vide javnost u svom radu, curenje informacija u medije, poštovanje privatnosti i utvrdi mere za poboljšanje stanja.

Tako tužioci smatraju da 79 odsto građana nema ili ima malo poverenja u tužioce, a kao uzrok nepoverenja 83 odsto njih navodi tendenciozno izveštavanje, netačno predstavljanje rada tužilaštava i neznanje novinara, dok svega 13 odsto smatra da je uzrok nedovoljno dobra međusobna komunikacija.

Kod curenja informacija, čak 39 odsto tužilaca misli da je uzrok nepažnja zaposlenih, 22 odsto da se radi o lažnim informacijama, a svega 11 odsto – da je u pitanju prodaja informacija medijima.

Tužioci su kao jedan od primera naveli ubistvo Jelene Marjanović, o kome skoro svakodnevno tabloidi pišu već godinu dana.

"Kada je objavljeno da je dnevni list saznao, iz izvora bliskih istrazi, da je na donjem vešu Jelene Marjanovic pronađen DNK dve osobe. Onda smo se lepo obratili MUP-u jer su tada prevršili svaku meru. Postavili smo pitanje i saznali da ti navodi nisu tačni i ne potiču iz policije. Drugim rečima, tu krivičnog dela nije bilo. Ali, ima li sa druge strane odgovornosti medija, to nije podatak koji potiče iz krivičnog ili pretkrtivičnog postupka, to je izmisljen podatak", kazao je Zlatko Petrović iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja.

Tužioci se žale i da mediji utiču na njihov rad, pa skoro 70 odsto njih tvrdi da se mešaju u istrage. Tradicionalno ih i ne vole i smatraju ih nekom vrstom neprijatelja, što je samo prvi razlog zbog čega novinari tužilaštvo smatraju najzatvorenijom institucijom. Drugi je uzrokovan položajem tužilaštva.

"Javno tužilaštvo je pod nekom vrstom političkog starateljstva izvršne vlasti, budući da ona ima bitnu ulogu u izboru javnih tužilaca, članova Državnog veća tužilaca i tako redom. Sve to na neki način stvara utisak da bi objavljivanje određenih informacija o radu javnog tužilatšva moglo da razmljuti političare i stvori probleme njima u karijeri“, rekao je Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca.

U analizi su ponuđene i preporuke - objavljivanje informacija na internet prezentacijama Tužilaštva, u informatoru o radu, publikacijama tužilaštva i objavljivanjem saopštenja u medijima.

Tagovi: mediji , Tužilaštvo

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda_1

Nisu njima mediji krivi za njihov loš rad, a i narod nije više tako prost neupućene kao nekad. Oni to zaboravljaju.

0 0

Mihailo M

Ahahahahahahah... Pa daaa mediji su krivi. Mediji na prvom mestu znaju jedno, a to je "sveti tiraž". Vest koja šokira pravi najbolji tiraž. Što nas dovodi do tužilaštva. Politika najavi, tužilaštvo diže optužnicu! Idemo! Juriš na pravdu! Prođe malo vremena, sud obori tužbu, u obrazloženju, nedostatak dokaza, propuštanje rokova, kršenje procedura od strane tužilaštva i td. Pa? Šta ćemo sad? Neće valjda politika da ispadne kriva? Nikako! Nego "ko je taj nesposobni tužilac!" S druge strane, bez pravosnažnog rešenja o rušenju, pod okriljem noći NN lica sruše objekte, policija se ne odaziva na pozive, čuvara i druge pojedince NN lica lišavaju slobode, premijer se obrati mesec dana kasnije i uperi prstom u vrh gradske vlasti kao odgovorne, a tužilaštvo? Tužilaštvo opet čeka političku odluku! Ne, ali definitivno su mediji krivi!

0 0

C i n i k

A ne krive sistem i rezim?

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo