Beldocs od 8. do 15. maja

Beldocs od 8. do 15. maja Izvor: Promo

Jubilarni 10. po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja u Beogradu.

Festival će u Velikoj dvorani Centra Sava otvoriti film "Još jednom s emocijom" Endrua Dominika o nastanku legendarnog albuma "Skeleton Tree" Nika Kejva.

Slogan ovogodišnjeg Festivala "Nije još mrak" proistekao je iz naslova filma Frenkija Fentona, koji se takmiči za nagrade ovogodišnjeg Beldocs-a.

Direktor Beldocs festivala Mladen Vušurović kazao je da će ove godine na festivalu biti prikazano 89 filmova.

"Ovo je vrlo emotivan trenutak za mene, iz razloga što je ovo 10. Beldocs po redu. To znači deset godina izgaranja, ulaganja energije, truda i novca", rekao je Vušurović.

U takmičarskom programu biće prikazano 12 filmova, tematski i stilski različitih.

Filmski teoretičar i selekor međunarodne selekcije Greg Di Kjur, koji se prošle godine priključio festivalu, rekao je da će ljubitelji filma moći da pogledaju i aktuelan dokumentarac "Poslednji ljudi u Alepu" sirijskog reditelja Ferasa Fejada, kao i filmove koji se bave tematikom ispitivanja granica unutar porodice, vizualne umetnosti i muzike.

"Gledaćemo filmove i sa izrazitim autorskim pečatom, srceparajuće priče o borbi za život i svoj grad, dramu o snovima i željama. Posebno mi je zadovoljstvo da napomenem da će u okviru selekcije hrvatskog filma biti predstavljeno šest izvrsnih dokumentaraca snimanih iz ženskog ugla", rekao je Di Kjur.

Selektor domaćeg takmičarskog i revijalnog programa Marko Grba Singh, koji je prošle godine učestvovao na Beldocs festivalu kao autor filma "Abdul i Hamza", najavio je da će ove godine domaća selekcija nastaviti sa filmovima slične tematike, izdvojivši između ostalih dokumentarac "Između granica" Jelene Gavrilović i Mirka Radića o izbegličkom kampu u Preševu.

Selektor nove "Feelgood movies" selekcije, reditelj Stevan Filipović, kazao je da će ove godine u okviru te selekcje biti tri podnaslova koja će stvoriti precizniju sliku onoga što će moći da se pogleda u Kinoteci u Kosovskoj ulici u Beogradu.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo