Sport Resife zvanično do titule posle 30 godina

Sport Resife zvanično do titule posle 30 godina Izvor: Friedemann Vogel, Getty Images Sport
Sport Resife

Vrhovni sud Brazila je doneo konačnu odluku u fudbalskom sporu koji datira još iz 1987. godine, pa je posle tri decenije za zvaničnog prvaka proglašen Sport Resife.

Pre tačno tri decenije u Brazilu su organizovana dva šampionata na saveznom nivou. Jedan pod pokroviteljstvom Fudbalskog saveza Brazila, a drugi u "režiji" samih klubova. Flamengo je osvojio titulu u prvenstvu organizovanom od strane klubova, dok je klub iz Resifea došao do naslova prvaka u takmičenju FS Brazila, što mu je i jedina titula šampiona u istoriji.

Fudbalski savez je zatim ponudio Flamengu da se sastane sa Sport Resifeom u finalu, koje bi konačno rešilo pitanje šampiona, ali je klub iz Rija to odbio.

Oba kluba su prisvajala za sebe zvanje šampiona Brazila, a slučaj je prosleđen Vrhovnom sudu, čiji je panel odlučio u korist Sport Resifea. Petočlani panel je presudio 3:1 u korist "Lavova", dok je jedan član ostao uzdržan zbog sukoba interesa. Naime, sin ovog sudije je zastupao Flamengo u sporu.

Sport Resife je pravnu pobedu objavio i na Tviteru, a zanimljivo je i da su sudije saopštile da su kao navijači nezadovoljni, ali da su poštovali zakon. 

"Ne postoji gore mesto od suda da bi se odlučivalo o sportu. Četrdeset miliona navijača će ostati razočarano", rekao je sudija Luis Roberto Baroso, koji je predlagao da klubovi podele titulu, dok je njegov kolega Marko Aurelio Melo dodao:

"Ja sam jedan od tih razočaranih, ali ovo je konačna odluka", kazao je Melo, koji je kao navijač Flamenga, ipak presudio u korist Resifea.   

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna