Kvebek zabranjuje pse rase pitbul

Kvebek zabranjuje pse rase pitbul Izvor: Freeimages

Vlada kanadske pokrajine Kvebek će zabraniti pse rase pitbul i ograničiti pravo na posedovanje "opasnih pasa" uopšte, najavio je Martin Koato, ministar za javnu bezbednost Kvebeka.

Posle "tragedija koje su se desile poslednjih nekoliko meseci", Vlada će "predložiti strog okvir za držanje pasa koji se smatraju opasnim za stanovništvo", što može ići do "zabrane određenih vrsta pasa", rekao je Koato.

Posle smrti jedne žene u blizini Montreala juna 2016, koju je napao pitbul, i nekoliko drugih ozbiljnih slučajeva, opštine su zatražile pravni okvir za regulisanje zatvaranja pasa.

Ta smrt "nas je uverila da je potrebno zabraniti pse rase pitbul", rekao je ministar.

Predlog zakona predviđa "uspostavljanje kontrolnih mera koje će se primenjivati na sve pse" u skladu sa "stepenom opasnosti".

Vlada je utvrdila četiri kategorije: "Zabranjeni psi" (tipa pitbula), "opasni psi" (registrovani kao takvi posle nekog incidenta), "potencijalno opasni psi" (na osnovu rase) i "ostali psi".

Lekari i veterinari će obaveštavati opštine o slučajevima ujeda i drugim napadima pasa na ljude, a moraće da ih usmrte u slučaju smrti ili teške povrede čoveka.

Gradovi će po budućem zakonu imati pravo da uvedu i strože propise, rekao je ministar.

Susedna pokrajina Ontario, najmnogoljudnija u Kanadi, zabranila je pitbulove 2005. godine. Ta rasa je zabranjena i u velikim kanadskim gradovima kao što su Edmonton, Vinipeg, Ričmond i Šerbruk.

Tagovi: Pitbul , Kanada , zabrana

Komentara 23

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SremacSM

Nisu problem psi, problem su ljudi, zakoni i njihovo nepoštovanje, nadležne službe koje ništa ne rade. Kada bi policija kažnjavala one koji vode pse bez povoca i korpe i kada bi se dosledno sprovelo čipovanje pasa, ne bi bilo ovakvih problema. Životinje su divna stvorenja i imaju pravo na život kao i mi. Nije fer krivicu svaljivati na njih zbog ljudskih propusta. Postoje daleko opasniji ljudi od pitbulova, pa hajde da i njih zabranimo.

23 6

Veterinar

Pas i covek nije isto i zato ne moze da se to uporedjuje !

8 8

Lab

Najviše ujeda je od labradora u S. Americi. Al ovo je atraktivnije.

16 19

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo