Jad vašem o Spajserovoj izjavi: Bezosećajno i netačno

Jad vašem o Spajserovoj izjavi: Bezosećajno i netačno Izvor: Wikipedia / Berthold Werner
Dvorana sećanja u Jad vašemu

Memorijalni centar Holokausta Jad vašem u Jerusalimu saopštio je da izjava portparola Bele kuće Šona Spajsera da Adolf Hitler nije koristio hemijsko oružje "jača ruke onih čiji je cilj da iskrivljuju istoriju".

Jad vašem je izrazio "duboku zabrinutost za netačnu i bezosećajnu upotrebu termina koji se odnose na Holokaust. Njegove izjave upućuju na duboko nepoznavanje događaja u Drugom svetskom ratu, uključujući Holokaust", navedeno je u saopštenju.

Jad Vašem je takođe pozvao portparola Bele kuće da poseti vebsajt centra kako bi "naučio o Holokaustu".

Spajser je u utorak zaprepastio novinare rekavši da čak ni Hitler nije koristio hemijsko oružje na svojim ljudima tokom Drugog svetskog rata. Njegove reči su bile pokušaj da se pojačaju tvrdnje da je sirijski lider Bašar Asad, koristio gas sarin u napadu prošle nedelje u provinciji Idlib.

On je takođe, u nastojanju da objasni početnu izjavu da neko "dostojan prezira kao Hitler" nije koristio hemijsko oružje pomenuo "Holokaust centre" u Evropi koju su okupirali nacisti, kako je rekao, ali da Hitler nije koristio gas protiv sopstvenog naroda kao što čini Asad.

Portparol je potom pokušao još jednom da objasni svoje izjave, rekavši da "ni na koji način ne želi da umanji užasnu prirodu holokusta". Kasnije u utorak on se izvinio za te izjave i takođe nastojao da distancira predsednika SAD Donalda Trampa od njih.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo