Ubistvo Dade Vujasinović: Bez odgovora i posle 23 godine

Novinarka magazina Duga Radislava Dada Vujasinović, poznata po vrhunskim izveštajima sa ratiša u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu, ubijena je na današnji dan pre 23 godine.

Izvor: N1info

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je juče od Višeg javnog tužilaštva da nastavi istragu pošto izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu nije utvrdio uzrok smrti novinarke "Duge".

U tom tužilaštvu UNS-u je rečeno da je u toku predistražni postupak i da tek po okončanju tog postupka tužilac može da proceni u kom će pravcu biti usmereno eventualno dalje vođenje postupka.

“Zanimljivo je da tužilaštvo kaže da je postupak u predistražnoj fazi, a da smo imali 2009. saopštenje tužioca okružnog u Beogradu da vodi istragu ubistva Dade Vujasinović. Dakle, ovde je zaista pitanje poslednjih osam godina i na osnovu čega je zapravo pokrenulo tu prvu istragu o ubistvu, koje je to dokaze tužilaštvo imalo tada”, podseća Vlada Radomirović iz UNS-a.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) navelo je da je 23 puta pozivalo policiju, tužilaštvo i pravosuđe Srbije da rasvetle i procesuiraju ubistvo novinarke Dade Vujasinović.

"Pune 23 godine porodica, prijatelji i kolege Dade Vujasinović i celokupna javnost, čekaju da nadležni istražni i pravosudni organi zadovolje pravdu i da krivci, inspiratori i ubice budu kažnjeni za ovaj zločin. Nikada nećemo prestati da na tome insistiramo", izjavio je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

To udruženje zahteva i da nadležni utvrde i saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila.

Nadežda Gaće iz NUNS-a misli da je mnogo jača snaga onih koji znaju istinu. “Oni su još uvek po našim tajnim službama i oni koče istragu. Nemojte mi reći da će Srbija biti jedina država na svetu koja ni jedno novinarsko ubistvo neće rešiti. Neće da reši zato što je u njoj učestvovala”, ocenjuje ona.

Porodica Dade Vujasinović angažovala je i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji pored Dadine, bila još jedna krvna grupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Komisija za istraživanje ubistava novinara više puta se suočila sa tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, verovatno tokom NATO bombardovanja policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije sprovedena dodatna provera i dokazi su pronađeni i poslati Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987.

Ubistvo Dade Vujasinović jedno je od tri još nerazjašnjena ubistva novinara u Srbij, uz slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

sramota za NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) navelo je da je 23 puta pozivalo policiju, tužilaštvo i pravosuđe Srbije da rasvetle i procesuiraju ubistvo novinarke Dade Vujasinović. 23 puta za 23 godine, dakle samo na godisnjicu, e tako se ne stize nigde.

1 0

zora

Njeno ubistvo ubistvo Slavka Ćuruvije i Milana Pantića unelo je pometnju među novinarima počeli su da se plaše političarra naravno da je sumnja jednaka u 99% slučajeva da je u pitanju čistka iz državnih struktura Milolševićevog režima onaj koji je to uradio neće reći a oni koji znaju neće izdati. Mnogo toga se skupilo od 86 godine da Bog pusti najveću vojnu gromadu 99 godine za napad na SRJ i šta se promenilo gotovo ništa opet postoje poslušni medii i opozicioni malo je nezavisnih ili se tako zovu uvek je reč zavisna zavisna je od onog ko te plaća a to je najgori oblik zavisnosti.

1 0

Luka Albijanic

Saucesce porodici ... Pocivajte u miru , neka je laka zemlja , vecna slava i veliko Hvala na svemu Legendo ! ...

14 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo