Naučnici protiv traženja odobrenja od Ministarstva odbrane

Naučnici protiv traženja odobrenja od Ministarstva odbrane Izvor: N1, arhiva

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i predstavnici naučne zajednice i građanskog društva pozvali su Ministarstvo odbrane Srbije da povuče iz procedure predlog uredbe kojom se uređuju uslovi za naučna i druga istraživanja u oblasti odbrane, saopštio je Nacionalni konvent o EU.

Zahtev se odnosi na Predlog uredbe o oblastima naučnih i drugih istraživanja značajnih za odbranu zemlje i o postupku i uslovima za izdavanje odobrenja za ta istraživanja zajedno sa stranim licima ili za potrebe stranih lica.

Kako se navodi, primenom uredbe bi se onemogućila ili znatno otežala međunarodna naučna i istraživačka saradnja fakulteta, instituta, državnih institucija i udruženja građana iz Srbije, koja se finansira iz stranih fondova.

Kao primer se navodi da uredba predviđa da se Ministarstvu odbrane dostavljaju "anketni upitnici za istraživanja javnog mnjenja u fazi pripreme" koja bi mogla da se finansiraju iz inostranstva, poput programa EU za istraživanja Horizont 2020.

"Ovo nije u skladu sa principima iz pregovaračkog poglavlja 25 - Nauka i istraživanje, čiji su glavni ciljevi stvaranje jedinstvenog evropskog istraživačkog prostora u kome se istraživači, naučna i tehnološka saznanja slobodno kreću, te uključivanje naučnika iz Srbije u međunarodne projekte", navodi se u saopštenju.

"Ova uredba ograničavanjem akademske slobode i prava na slobodu izražavanja krši Ustav naše zemlje, ali i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o ljudskim i građanskim pravima", navodi se u saopštenju Nacionalnog konventa o EU, u okviru koga organizacije civilnog društva prate pregovore o članstvu u EU.

Dodaje se da se uredbom se ugrožava demokratska kontrola sektora bezbednosti, a bezbednost tretira kao državno a ne javno dobro, te svodi na odbranu i prenosi u nadležnost Vojske", navodi se u saopštenju.Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Goran Knezevic

Mislim da bi bilo fer da oni od kojih je potekla ova nezapamceno autoritarna, destruktivna i oneskpokojavajuca inicijativa izadju u javnost i pokusaju da artikulisu razloge koji ih motivisali da je pokrenu. U svakom slucaju, bilo bi dobro znati da li je to inicijativa iza koje stoji citavo Ministarstvo odbrane, ili se ipak radi o "ako prodje, prodje" inicijativama opskurnih pojedinaca i grupa u njemu. Takodje, mislim da bi bilo fer i da se cuju stavovi Vlade o ovakvoj jednoj inicijativi.

2 0

Kastro

Uporedite sve narodne heroje iz NOR_a i ko danas brani drzavu, sve junak do junaka koji bi uz dva samara izdali sve,mislim iskljucivo na politicare.

10 0

omerAga

Jel? "Nacionalni konvent o Eu"... Uh, kako to zvuči moćno... A šta je to? Nvo ekipa, ili?

2 17

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo