Zatvori

Naučnici protiv traženja odobrenja od Ministarstva odbrane

Naučnici protiv traženja odobrenja od Ministarstva odbrane Izvor: N1, arhiva

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i predstavnici naučne zajednice i građanskog društva pozvali su Ministarstvo odbrane Srbije da povuče iz procedure predlog uredbe kojom se uređuju uslovi za naučna i druga istraživanja u oblasti odbrane, saopštio je Nacionalni konvent o EU.

Zahtev se odnosi na Predlog uredbe o oblastima naučnih i drugih istraživanja značajnih za odbranu zemlje i o postupku i uslovima za izdavanje odobrenja za ta istraživanja zajedno sa stranim licima ili za potrebe stranih lica.

Kako se navodi, primenom uredbe bi se onemogućila ili znatno otežala međunarodna naučna i istraživačka saradnja fakulteta, instituta, državnih institucija i udruženja građana iz Srbije, koja se finansira iz stranih fondova.

Kao primer se navodi da uredba predviđa da se Ministarstvu odbrane dostavljaju "anketni upitnici za istraživanja javnog mnjenja u fazi pripreme" koja bi mogla da se finansiraju iz inostranstva, poput programa EU za istraživanja Horizont 2020.

"Ovo nije u skladu sa principima iz pregovaračkog poglavlja 25 - Nauka i istraživanje, čiji su glavni ciljevi stvaranje jedinstvenog evropskog istraživačkog prostora u kome se istraživači, naučna i tehnološka saznanja slobodno kreću, te uključivanje naučnika iz Srbije u međunarodne projekte", navodi se u saopštenju.

"Ova uredba ograničavanjem akademske slobode i prava na slobodu izražavanja krši Ustav naše zemlje, ali i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o ljudskim i građanskim pravima", navodi se u saopštenju Nacionalnog konventa o EU, u okviru koga organizacije civilnog društva prate pregovore o članstvu u EU.

Dodaje se da se uredbom se ugrožava demokratska kontrola sektora bezbednosti, a bezbednost tretira kao državno a ne javno dobro, te svodi na odbranu i prenosi u nadležnost Vojske", navodi se u saopštenju.Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Goran Knezevic

Mislim da bi bilo fer da oni od kojih je potekla ova nezapamceno autoritarna, destruktivna i oneskpokojavajuca inicijativa izadju u javnost i pokusaju da artikulisu razloge koji ih motivisali da je pokrenu. U svakom slucaju, bilo bi dobro znati da li je to inicijativa iza koje stoji citavo Ministarstvo odbrane, ili se ipak radi o "ako prodje, prodje" inicijativama opskurnih pojedinaca i grupa u njemu. Takodje, mislim da bi bilo fer i da se cuju stavovi Vlade o ovakvoj jednoj inicijativi.

2 0

Kastro

Uporedite sve narodne heroje iz NOR_a i ko danas brani drzavu, sve junak do junaka koji bi uz dva samara izdali sve,mislim iskljucivo na politicare.

10 0

omerAga

Jel? "Nacionalni konvent o Eu"... Uh, kako to zvuči moćno... A šta je to? Nvo ekipa, ili?

2 17

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo