Roboti ulaze u srpske škole

Roboti ulaze u srpske škole Izvor: N1

Roboti koji će đacima u 344 škole u Srbiji pomoći u učenju programiranja dodeljeni su u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu u okviru akcije "KODigranje".

Izvor: N1

U okviru te akcije programa "Bitka za znanje" koji sprovodi Fond B92 u saradnji s resornim ministarstvima obučeno je 252 nastavnika za korišćenje novih učila.

Robotika u Srbiji. Nekad primetna u svetskim okvirima, danas pomoć školarcima da u školama nauče programiranje.

Profesori koji su prošli obuku kažu da će već od sutra početi da decu uz pomoć robota uče osnovama programiranja: „Da im daju neku inspiraciju za dalji rad, ovi robotići… Napravićemo jednu trku ili kao nešto ili kao ovde lavirint jedan iz koga će se ovaj mBot potruditi da izađe“, kaže Vladimir Cvetković, škola Jovan Ristić iz Borče.

U vladi kažu da je sledeći zadatak da se pronađe oko 400 hiljada evra kako bi se ovakav program uveo u sve srpske škole, kao i da se digitalizacina školstva nastavlja i u drugim oblastima.

„Kao uvod u ambiciozan plan koji ima ministarstvo prosvete da uvedemo Informacione tehnologije kao obavezan predmet od V razreda osnovne škole. Ovo je stvarno uvod koji i nama pomaže da malo razmrdamo i decu i škole“, kaže Ana Brnabić.

„Paralelno guramo projekat elektronska prosveta gde se u 200 škola uvodi elektronski dnevnik kao prvi nivo, a onda ćemo raditi testove brze provere znanja radi lakše provere sistema gde lakše raditi obuke“, navodi ministar prosvete Mladen Šarčević

Akcija "KODigranje" je započeta 10. januara s ciljem da sve osnovne škole u Srbiji dobiju dovoljan broj – mBot robota.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Prvo toaletu

Ako se dobro secam, Premijer je najavio izgradnju toalete za 190 skola koji ih nemaju. To je prioritet.

0 0

Superhik

Roboti izlaze iz srpskih skola.

1 0

Au

Pa ko će posle da vas glasa,roboti?!

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo