Šarčević se saglasio da se povećaju plate u prosveti

Šarčević se saglasio da se povećaju plate u prosveti Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar prosvete Mladen Šarčević saglasio se sa predlogom tri reprezentativna sindikata obrazovanja da plate u prosveti bude povećane 15 odsto i rekao da će prvi deo povećanja biti u junu 2017, a drugi deo u četvrtom kvartalu 2017, saopštili su sindikati.

U saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i GSPRS Nezavisnost navodi se da je juče na sastanku sa ministrom dogovoreno da se hitno popravi materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju sa drugim, trećim i četvrtim stepenom stručne spreme, sve do trajnog rešenja njihovog materijalnog položaja kroz povećanje koeficijenata ili cene rada. 

Dodaje se da su sindikati tražili povećanje plata u iznosu od 15 odsto, kako bi prosečna plata po povećanju bila nešto iznad prosečne plate u Republici Srbiji, do uvođenja jedinstvene cene rada za sve zaposlene u budućem sistemu platnih razreda. 

"Ministar se saglasio sa predlogom i istakao da će se prvi deo povećanja realizovati u junu 2017, a drugi deo u četvrtom kvartalu 2017 godine", piše u saopštenju. 

Sindikati su naveli da je neposredan povod i dalje nepovoljan ukupan materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju: prosečna plata svih zaposlenih u Srbiji isplaćena u februaru 2017. iznosi 46.990 dinara, a u obrazovanju 42.146 dinara, što je izuzetno malo, imajući u vidu da u obrazovanju radi više od 80 odsto zaposlenih sa visokom stručnom spremom.

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

dida

A sta bese sa platnim razredima????????????????????????????????????????????????

1 1

sava

Budimo realni, da povecaju platu sa 42 na 102 hiljade, mi smo opet siromasni. Ne vredi nista. Drzava je skroz propala.

2 1

JP

Kako su se baš sada setili da pivećaju plate?????

12 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo