Pobuna radnica u slovenačkoj firmi Fori tekstil u Kragujevcu

Pobuna radnica u slovenačkoj firmi Fori tekstil u Kragujevcu Izvor: N1

Radnice preduzeća Fori tekstil u Kragujevcu odbile su danas da rade prekovremeno, jer iako rade po 12 sati na dan njihova primanja su jednaka minimalnoj zaradi, saopštio je Savez samostalnih sindikata Kragujevca.

"Ove radnice, bez obzira na prekovremeni i noćni rad, imaju zaradu u visini minimalne zarade u kojoj je sadržan i topli obrok, što je nezakonito. Proverom su utvrdile da neke od njih nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje", navodi se u saopštenju sindikata.

Istaknuto je da su radnice, njih 400, odlučile da se "suprostave višegodišnjem zlostavljanju", kojem su izložene od kada je Zastava tapacirnicu privatizovalo slovenačko preduzeće Fori tekstil koje se bavi proizvodnjom navlaka na naslone za glavu i ruke u automobilima.

Prema navodima sindikata, radnice su odbile da rade prekovremeno iako je rukovodstvo naredilo da prva smena radi od 6-18 časova, a druga smena od 18-6 časova ujutru.

"Druga smena radnica došla je u 14 časova u fabriku, četiri sata pre određenog termina, insistirajući na osmočasovnom radnom vremenu. Radnice iz prve smene pomerile su se sa svojih radnih mesta, a njihova mesta zauzele su radnice iz druge smene, koje su radile do 22 sata i potom otišle svojim kućama", saopštio je sindikat.

Navodi se da je usledila i "strahovita" pretnja otkazima kao i ucene rukovodstva preduzeća, ali to radnice nije pokolebalo.

Radnice optužuju rukovodstvo za nepoštovanje radnog vremena, rad u trajanju od 12 sati dnevno, onesvešćivanje premorenih radnica, neplaćanje noćnog rada, preraspodelu radnog vremena u kojoj se gubi njihov prekovremeni rad kako ne bi bio plaćen.

Kako tvrdi Samostalni sindikat Kragujevca, radnice ukazuju i na to da se telefonskim pozivima obaveštavaju kada treba da dođu da rade, na normative koje skoro niko ne može da dostigne, manipulacije sa obračunom zarade, koeficijentima po kojima se obračunavaju.

One sumnjaju i da ima više obračunskih listića za istog radnika, a žale se i na "povišen i osoran ton" rukovodstva fabrike, kao i na "gađanje jedne radnice radnim predmetom".

Komentara 98

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Filip

Ko god da je dopustio robovlasnički sistem, vreme je da taj sistem prestane. Kada sam ja pitao zamenika direktora zašto mi nisu isplaćene noćne smene, odgovorio je: "Generalni direktor smatra da je to višak radnog vremena i neće da razgovara o tome!", a kad sam zvao inspekciju, prvo su mi 15min držali predavanje kako poslodavac može da mi da otkaz, kao da sam retardiran.

7 1

Artifex

Predlažem novinarima sa N1 da istraže uslove rada i primanja radnika EKO Srbija, koja ima benzinske pumpe po čitavoj Srbiji. Žene i muškarci uposleni na EKO pumpama rade za minimalac iako su smene po 12 sati, noćne ili dnevne, nedeljom i praznicima, ne plaća im se prevoz a u ugovorima postoji stavka da je "topli obrok plaćen dinar na sat" (?!?!), dakle 12 dinara po smeni. Istražite, ima toga još.

21 0

Mikas

Za Ugovor sa jednom stranom firmom su mi trazili potvrdu da moja firma nista ne duguje drzavi. Gde su oni a gde smo mi

20 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo