Zatvori

Novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici od 1. juna

Novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici od 1. juna Izvor: N1

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji uvodi hitne mere udaljavanja nasilnika iz porodice počeće da se primenjuje od 1. juna i poslaće jasnu poruku da se nasilje sankcioniše, najavila je zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović.

Stevanović kaže da Zakon, između ostalog, predviđa i zabranu prilaska žrtvi kao i profesionalno-disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa njim.

Zamenica zaštitnika građana kaže da ranije nije postojala dobra koordinacija sistema koji bi zaštitio ženu žrtvu nasilja.

"U svega 10 odsto slučajeva dolazilo je do procesuiranja kada žena prijavi nasilje. Najveći teret je bio na njima, sistem ih je šetao", rekla je Stevanović gostujući na RTS.

Prema njenim rečima, do sada u postupcima koje je vodio zaštitnik građana nije bilo slučajeva da su žene lažno prijavile nasilje u porodici.

"Zaštitnik građana je vodio 63 postupka u slučajevima kada su se žene obraćale toj instituciji zbog nasilja u porodici i nije bilo utvrđenih zloupotreba", rekla je Stevanović.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Neda

Ja sam jednom prilikom zvala policiju 3 puta zbog buke. Rekli su mi da ne mogu da dodju jer nemaju dovoljno automobila.Mogu misliti sta bi bilo da sam imala neki ozbiljniji problem.Kada god ih pozovete za nesto odmah gledaju da vas se otarase i kazu da to nije u njihovoj nadleznosti. Samo da ne rade.

0 0

zeza

po koji put uredba,zakon....posle slucaja marije mali sve nam je jasno

3 0

Vaspitacica

Mislim da pored novog zakona i uredbi koje se donose, treba da se radi i na osnazivanju zena da prijave nasilje. Jer dosta je njih koje se plase da prijave nasilje ili napuste nasilnika zbog dece, zbog sredine koja je zatvorena i osudjuje te zene, zigose i odbacuje ih, zbog lose materijalne situacije, itd.. A razne fem organizacije umesto da novac iz donacija i projekte usmere na edukaciju i osnazivanje zena i rad na terenu sa njima, snimaju filmove, rade intervjue izmedju sebe, prave izlozbe umesto da se bave realnim stanjem i pricama ugrozenih zena. Institucije, kao i udruzenja koja se bave tim drustvenim problemom koji je u Srbiji veliki i cesto zene stradaju, moraju da se vise pozabave i time. Da se ja pitam, jos u skolama bih uvodila rad sa decom na tu temu, da se drustvena svest o tome podigne na vreme.

19 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo