Novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici od 1. juna

Novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici od 1. juna Izvor: N1

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji uvodi hitne mere udaljavanja nasilnika iz porodice počeće da se primenjuje od 1. juna i poslaće jasnu poruku da se nasilje sankcioniše, najavila je zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović.

Stevanović kaže da Zakon, između ostalog, predviđa i zabranu prilaska žrtvi kao i profesionalno-disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa njim.

Zamenica zaštitnika građana kaže da ranije nije postojala dobra koordinacija sistema koji bi zaštitio ženu žrtvu nasilja.

"U svega 10 odsto slučajeva dolazilo je do procesuiranja kada žena prijavi nasilje. Najveći teret je bio na njima, sistem ih je šetao", rekla je Stevanović gostujući na RTS.

Prema njenim rečima, do sada u postupcima koje je vodio zaštitnik građana nije bilo slučajeva da su žene lažno prijavile nasilje u porodici.

"Zaštitnik građana je vodio 63 postupka u slučajevima kada su se žene obraćale toj instituciji zbog nasilja u porodici i nije bilo utvrđenih zloupotreba", rekla je Stevanović.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

djurica

prijavila me zena kao nasilnika u porodici a to nisam uradijo nisam ni bijo kuci bijo na terenu radijo sam da priustim deci sto trebas ostavila je decu i otisla kod mame i tate. dali je mama i tata bitni od dece da taku laz podignes na svog muza a dokazo sam preko suda da to nisam uradijo

0 0

Neda

Ja sam jednom prilikom zvala policiju 3 puta zbog buke. Rekli su mi da ne mogu da dodju jer nemaju dovoljno automobila.Mogu misliti sta bi bilo da sam imala neki ozbiljniji problem.Kada god ih pozovete za nesto odmah gledaju da vas se otarase i kazu da to nije u njihovoj nadleznosti. Samo da ne rade.

2 0

zeza

po koji put uredba,zakon....posle slucaja marije mali sve nam je jasno

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo