Janković: Srbija u NATO ne može bez referenduma

Janković: Srbija u NATO ne može bez referenduma Izvor: PIXSELL/Srđan Ilić
(arhiva)

Kandidat za predsednika Srbije Saša Janković izjavio je da konačna odluka o eventualnom članstvu Srbije u NATO-u ne može biti doneta bez provere volje naroda na referendumu.

Janković je za "Politiku" kazao da "ne boluje" za članstvom Srbije u tom vojnom savezu ali i da kao predsednik države "neće sebi dozvoliti luksuz" da važne stavove s dalekosežnim posledicama po državu formira na osnovu ličnih simpatija.

"Neću dozvoliti ni neozbiljne, populističke ili militarističke odluke, već ću zahtevati ozbiljne i stručne analize relevantnih državnih i naučnih institucija", kazao je Janković.

Iznoseći stav o Kosovu i Metohiji, on je rekao da se zalaže za Srbiju u kojoj će kvalitet života biti takav da će i Albanci želeti da žive u njoj.

"Kosovo i Metohiju ne vidim kao zgodno opšte mesto na kojem, zapaljivim parolama i išaranim vozovima, korumpirana vlast stiče lažnu patriotsku legitimaciju, nego kao mesto za težak i strpljiv rad odgovornih i ozbiljnih ljudi. Prioriteti tog rada su bezbednost, ljudska prava i kvalitet života pre svega Srba i drugog nealbanskog stanovništva jer je njihov položaj trenutno najteži u Evropi", ocenio je Janković.

Komentara 85

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Nikola

Ne znam šta će uopšte Srbija u NATO -u?

5 3

Sanja

Janković svo vreme kampanje bavi se time šta bi bilo kad bi bilo.

130 9

Janko

Ovo je samo jos jedan slatkorecivi govor Sase i nista vise.

120 25

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo