U Atini nađeno 8 sumnjivih paketa za istaknute ličnosti EU

U Atini nađeno 8 sumnjivih paketa za istaknute ličnosti EU Izvor: Reuters/Alkis Konstantinidis

Osam novih sumnjivih paketa upućenih istaknutim ličnostima evropskih zemalja pronađeno je u pošti u Atini, saopštila je večeras grčka policija.

Paketi su pronađeni u otpremnom centru na severu glavnog grada Grčke. Prošle nedelje pošiljke sa eksplozivnim napravama poslate su nemačkom ministarstvu finansija u Berlinu i kancelariji Međunarodnog monetarnog fonda u Parizu.

Paket u Parizu lakše je povredio lice i ruke službenice koja ga je otvorila.

Anarhistička grupa "Zavera vatrenih ćelija" preuzela je odgovornost za pošiljku Berlinu, i istražitelji u Francuskoj su takođe napad u Parizu pripisali grčkom anarhističkom pokretu.

Prošle nedelje izvor blizak istrazi u Parizu naveo je da se naprava sastojala od dve tube sa crnim prahom i detonatorom ručne izrade. Jedan grčki policijski izvor rekao je večeras da je novih osam paketa prošlo kroz rendgen i da su sadržali sličan mehanizam.

U svom saopštenju anarhistička grupa "Zavera vatrenih ćelija" uozorila je da je slanje paketa nemačkom ministarstvu deo plana Nemesis, što znači pravda na grčkom i da im je na meti sistem vlasti.

Ta grupa je podigla nivo uzbune u u Evropi 2010. s nizom pošiljki s bombama, upućenih nemačkoj kancelarki i evropskim liderima. Veliki broj njenih članova, vrlo mladih, osuđeno je 2011. godine. Grupa je imala još nekoliko pojavljivanja od 2014. godine.

Tagovi: Grčka

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo