Počele "Tragikomedije našeg vremena" u Jagodini

Počele "Tragikomedije našeg vremena" u Jagodini Izvor: Tanjug/ Dušan Aničić

Pod sloganom "Tragikomedije našeg vremena", večeras je u Jagodini otvoreno 46. izdanje pozorišnog festivala "Dani komedije" na kome će se sedam predstava takmičiti za nagradu "Mija Aleksić".

Otvarajući manifestaciju, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je da su "Dani komedije" "od prvorazrednog kulturnog značaja".

"Ovde ćemo imati prilike da vidimo šest praizvedbi što je odlična platforma za razvoj i napredak srpske komedije. U okviru jedne kulturne politike vrlo je važno da naša pozorišta postoje, da se razvijaju, da se igraju dela domaćih dramskih pisaca, a mi imamo čime da se podičimo u toj oblasti", rekao je Vukosavljević.

Navodeći da muza Talija, zaštitnica komedije, poručuje da je smeh lek, ministar je kazao da se ti lekovi "propisuju u dozama i formatima pozorišnih predstava".

"Ja vas pozivam da koliko god možemo uživamo u čarima Talije, u čarima komedije i smeha, da se lečimo ili da uzimamo smeh kao preventivu kako bismo ostali u svakom smislu zdravi", kazao je Vukosavljević.

Pre svečanog otvaranja festivala, u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba "Petar Kralj - uloge u pozorištu i na radiju" koju je priredio Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Po izboru selektorke festivala, teatrologa Ane Tasić, manifestaciju će otvoriti predstava "Pasivno pušenje", po tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i izvođenju glumaca Zvezdara teatra iz Beograda.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo i statuete "Zlatni ćuran" glumac je Vlasta Velisavljević (91) kome će priznanje biti uručeno na zatvaranju festivala 27. marta.

Na repertoaru su i predstava Pozorišta mladih iz Novog Sada "Dok te ja hranim i oblačim" autorke Olje Đorđević, "Revizor za jugoistok" Šabačkog pozorišta, po tekstu Svetislava Basare i u režiji Marka Torlakovića, i "Hor bečkih dečaka", po tekstu Miroljuba Nedovića i u režiji Irfana Mensura, u izvođenju Teatra Carte Blanće iz Beograda.

Za nagradu "Mija Aleksić" konkurisaće i predstava "Udaj se muški", koju po tekstu Dunje Petrović i u režiji Marije Lipkovski izvode glumci beogradskog Centra za interaktivnu umetnost - Ispad, "2 u 1" Narodnog pozorišta iz Subotice, po tekstu Reja Kunija u režiji Petra Jovanovića, i "Hipnoza jedne ljubavi" Zvezdara teatra po tekstu i režiji Dušana Kovačevića.

Nagrade najboljima biće uručene na Međunarodni dan pozorišta, 27. marta, a odluku o pobednicima doneće žiri koji čine teatrolog Miroslav Radonjić, glumica Danica Maksimović i vajarka Marija Vulić.

Pored nagrade "Mija Aleksić" za najbolju predstavu, žiri će dodeliti i statuete "Ćuran" za najbolja glumačka ostvarenja i najbolje rediteljsko ostvarenje, kao i nagrade za najbolju epizodnu ulogu, mladog glumca i glumicu, kostimografiju i scenografiju.

Najsmešnijoj predstavi po oceni publike pripašće nagrada "Miodrag Petrović Čkalja" i statueta "Jovanča Micić", a u čast nagrađenih, Gradsko pozorište "Jazavac" iz Banjaluke odigraće predstavu "Celo telo tu me boli" poslednjeg dana festivala.

Dani komedije, Jagodina Izvor: Tanjug/ Dušan Aničić

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Djole I Ja

Da li je moguce da ovaj dogadjaj ne zasluzuje ni jedan komentar?Dajem glas za:kulturu,obrazovanje,pamet.

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo