REM pod udarom kritike i opozicije i vladajućih partija

Kritikama opozicije na rad Regulatornog tela za elektonske medije, u petak su se, nakon odluke da zabrani predizborni spot SNS-a, priključile stranke vladajuće koalicije, naprednjaci i socijalisti. SPS je čak zatražio ostavke članova tog tela. Međutim, upravo su socijalisti podržali izbor većine aktuelnih članova Saveta REM-a.

Izvor: N1

U saopštenju SPS-a navodi se da odluka o zabrani spota ne treba da čudi kada se zna da su članovi REM-a uglavnom "dosovci" koji drugačije i ne umeju da se ponašaju, nego kao komesari koji se na ovaj način direktno mešaju u kampanju i to za račun svojih kandidata.

Na koga socijalisti misle teško je reći s obzirom na to da je većina, pet od devet članova Saveta REM-a izabrano u prethodne dve godine, odnosno za njih su glasali poslanici koalicije SNS-a i SPS-a.

Opozicioni poslanici u skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje zbog toga ocenjuju da je odluka REM-a i saopštenje SPS-a obična predstava.

„Kako bi se bacio pesak u oči zbog toga jer oni ne vrše nadzor nad radom pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje. Tako da sada imaju izgovor da su eto zabranili jedan spot za koji je bilo očigledno da će biti zabranjen zato što prosto krši zakon o oglašavanju“, kaže Ana Stevanović iz Odbora za informisanje pokreta Dosta je bilo.

„Ja mislim da je to jedna farsa, da budem vrlo precizna. Treba neko da poveruje da kandidat sns i sps u medijskom smislu ugrožen i da nema sva prava. To je, zaista, cinično“, ocenjuje Vesna Marjanović, DS.

Pitanje je i da li je cinično to što SPS kritikuje REM kada je upravo ta stranka otvorila vrata mogućim političkim pritiscima na to telo.

Medijski ekspert, Olivera Zekić, izabrana je za članicu saveta REM-a u julu 2015. godine na predlog vladajuće koalicije. Do izbora za članicu Saveta REM-a, Olivera Zekić bila je osoba za kontakte medija sa SPS-om.

Ona je, međutim, i nakon izbora u REM nastavila da posreduje u komunikaciji medija sa najvišim funkcionerima socijalista. Intervjui sa predsednikom SPS-a, kao i sa potpredsednicima te partije, zakazuju se upravo preko nje.

I redakcija N1 je, u više navrata, upravo preko nje zakazala intervjue visokih funkcionera socijalista. Da li su ove aktivnosti spojive i da li je Olivera Zekić u konfliktu interesa?

„Ako je to tako to jeste direktan sukob interesa. Ja ne znam da li je tako, nisam u dnevnom izveštavanju već nekoliko godina, ali sećam se da sam kao novinarka početnica sve razgovore sa Banetom Ivkovićem, visokim funkcionerom socijalista, zakazivala upravo preko Olivere Zekić“, kaže Tamara Skroza, novinarka.

Skroza međutim ističe i da su ostali članovi saveta izabrani u netransparetnoj proceduri i sa nerazjašnjenim odnosima sa strankama i državnim funkicionerima, zbog čega navodi da se slaže sa saopštenjem SPS-a da bi svi trebalo da budu smenjeni.

I pored više pokušaja i obećanja da će se neko javiti, televizija N1 nije uspela da dobije sagovornika iz SPS-a na ovu temu. Razgovor za N1 odbila je i članica Saveta REM-a Olivera Zekić.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

vec vidjeno

Prepoznatljiv rad naprednjaka. Na nekim mestima ostave one bivse-zute da bi za najmanju sitnicu, eto prema njima je ucinjena nepravda, mogli da imaju na koga da bacaju krivicu... ono sto je najgore njihov slucaj stavljaju kao glavni problem a sve druge banalizuju.

18 79

ns time

Tek da znate ko je ko u novosadskoj reprezentaciji REM-a.

17 136

Da se zna

Opet performans za javnost SNS bratije.

351 650

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo