Ministarstvo: Brojne nepravilnosti u radu škole u Mirijevu

U Beogradu se nastavljaju smene po školama, nakon situacije u Osnovnoj školi "Svetozar Miletić" u Zemunu, gde je trebalo da budu smenjeni i direktor i školski odbor sada se isto događa i u školi "Pavle Savić" u Mirijevu. Zbog toga je oko 40 zaposlenih protestovalo, zahtevajući odgovore od Ministarstva prosvete.

Izvor: N1

Pitanje je dana kada će svih devetoro članova školskog odbora Osnovne škole Pavle Savić, prema tvrdnjama zaposlenih, usred mandata biti smenjeni, a zbog grešaka koje su utvrdili prosvetni inspektori, tek posle treće kontrole.

"Greške koje su oni našli su smešne. Na primer, član đačkog parlamenta, to je bila jedna od zamerki, nije prisustvovao određenim sednicama ali mi ne vidimo kako to može da utiče na rad škole i šta je tu greška", kaže Lucija Eremija, članica Školskog odbora

Nema greške nego se namešta konkurs za direktora koji je u toku, a kojeg bi izabrao novi školski odbor - to je scenario kojeg se boje zaposleni: "Jasno nam je svima da se ovo kosi sa zdravim razumom. Jer ako vi usred konkursa šaljete prinudnu upravu, a u školi postoji v.d. direktor koji je izabran i ne dozvoljavate profesorima u školi da izaberu - onda tu stvari nisu jasne“, kaže Vesna Dukić, nastavnica srpskog jezika i kniževnosti.

Nastavnici kažu i da imaju podršku roditelja dece iz 46 od ukupno 64 odeljenja koliko škola ima, ali da ih u ministarstvu prosvete "ne čuju": "Za 23 godine, koliko škola radi, nikada ali nikada, podvlačim, u ovakvim uslovima nismo radili. Nikada nismo ovakav pritisak nismo osećali i nikada se na ovaj način stvari nisu odvijale“, navodi Zorica Škurtić, učiteljica u OŠ "Petar Savić".

Iz ministarstva prosvete poručuju da su nezakonitosti u radu školskog odbora bile brojne, kažu za N1 u ministarstvu, kao i da nastavnici manipulišu roditeljima. Između ostalih, Ministarstvo zamera i sledeće:

- Nije postupljeno po nalozima prosvetnog inspektora grada Beograda, kojima je obavezan direktor da obavesti Savet roditelja, Nastavničko veće i Školski odbor o sadržini zapisnika prosvetne inspekcije, jer je sa sadržinom zapisnika upoznato jedino Nastavničko veće

- Iz Zapisnika sa Sednice od 19.01.2016. godine evidentno je da je Školski odbor u prethodnom periodu propustio da sprovede proceduru imenovanja vršioca dužnosti direktora Škole saglasno članu 61. stav 1. Zakona

- ni u jednom slučaju sednicama nisu prisustvovala dva predstavnika Učeničkog parlamenta na način propisan članom 57. Zakona, a Školski odbor ovu okolnost nije razmatrao niti preduzimao mere da se navedena zakonska odredba ispoštuje.

- U okviru 40. sednice Školski odbor je doneo Godišnji plan rada za školsku 2016/17. godinu, uprkos činjenici da su članovi Školskog odbora konstatovali nezakonito dnevno opterećenje učenika, sedmi čas u rasporedu;

- Na ovoj sednici doneta je odluka da se uputi zahtev Gradskoj skupštini i Glavnom odboru SNS da razreše člana koji je dao ostavku i postave novog što je u suprotnosti sa članom 54. stav 2 i 3 Zakona;

- Na sednici Odbora na kojoj je doneta odluka o raspisivanju konkursa za direktora Škole, doneta je odluka da posebnoj sednici Veća na kojoj se svi zaposleni izjašnjavaju o kandidatima za direktora Škole, prisustvuje predstavnik Školskog odbora, D.Ž. čime je postupljeno suprotno članu 60. stav 4. Zakona kojim nije propisano da posebnoj sednici Veća na kojoj se vrši izjašnjavanje za kandidate za direktora ustanove prisustvuju i članovi organa upravljanja,već samo zaposleni ustanove.

Inspekcijskim nadzorom nisu konstatovane nezakonitosti u radu v.d. direktora, te on obavlja dužnost direktora do isteka mandata od šest meseci na koji je imenovan. Očigledno je da roditelji ne raspolažu pravim informacijama što znači da neko svesno manipuliše njima, kažu u Ministarstvu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja primilo je pozive roditelja učenika koji ne učestvuju u organizovanom protestu koji se žale da zaposleni u školi maltretiraju decu koja ne učestvuju u protestu. U dopisima koje upućuju, roditelji izražavaju strah za decu jer su izloženi pritiscima i šikaniranjem od strane zaposlenih i nekih roditelja koji su organizovali protest.

Situaciju sličnu ovoj imali su prošle nedelje i zaposleni u Osnovnoj školi Svetozar Miletić u Zemunu. U međuvremenu, ministarstvo je odustalo od smene direktora i školskog odbora pa su i oni odustali od protesta.

Tagovi: obrazovanje

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

A

Kakve gluposti. Clanovi Ucenickog parlamenta da prisustvuju sednicama.. to stoji, ali se retko kad primenjuje u praksi. Zasto bi decu maltretirali? Nova skola u naselju Stepa Stepanovic cela naprednjacka. Podrzava se nerad, a radnici na stubu srama. Skarletno slovo

22 0

M.G.

Imamo informaciju da se identicna stvar trenutno desava u OS Kralj Petar II Karadjordjevic na Vracaru. SNS-ovci su upali u skolu i ucenjuju rukovodstvo na temu "kapilarnih glasova" pod pretnjom smenama. Znaci ne radi se o pojedinacnim slucajevima, nego o organizovanoj akciji organizovane kriminalne organizacije koja je zvanicno registrovana kao politicka partija pod imenom"Srpska napredna stranka"

30 0

Još nešto

Većina konstatovanih "nezakonitosti" su svakodnevna pojava u većini škola u Srbiji i ne predstavljaju kršenje zakona. Inspekcija je samovoljno tumačila zakon. Koji postupci su kvalifikovani kao"maltretiranje" učenika i zašto se to tvrdi? Koji postupci su kvalifikovani kao pritisci i šikaniranje roditelja?

30 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo