Srbija "na dva mala koraka" od investicionog rejtinga

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudis povećala je kreditni rejting Srbije sa "B1" na "Ba3", uz stabilne izglede za dalje unapređenje. Kreditni rejting Srbije se poboljšava, ali rizik zemlje, koji on opisuje, i dalje je visok za sve ulagače.

Izvor: N1

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je Srbija na dva mala koraka od kreditnog rejtinga koji omogućava odborima banaka da, kako kaže, rutinski odobravaju investiranje, ali i da se i ovo poboljšanje ubrzo oseti kroz niže kamate.

Kada će Srbija da prekorači te korake ministar nije precizirao. Međutim, nije nepoznato šta treba da se učini da bi rejting nastavio da se poboljšava.

„Na buduće povećanje rejtinga i dobijanje investicionog rejtinga, na to će uticati dinamika restrukturiranja javnih preduzeća, završetak privatizacije velikih još državnih sistema, tok reformi u javnoj upravi, reforme u obrazovanju i zdravstvu“, kaže Aleksandar Vlahović, iz Saveza ekonomista Srbije.

„Popravljanje kreditnog rejtinga podrazumeva ne samo zdravlje u domenu finansijske sfere, nego čitav niz drugih stvari koje su vezane za određena administrativna pitanja, za vladavinu prava, efikasnost zakona“, kaže Dejan Erić, Beogradska bankarska akademija.

Kreditni rejting u je u direktnoj vezi sa cenom novca. Što je viši, označava da je rizik zemlje niži, pa su i pozajmice jeftinije. Ali, takođe može i da odredi investitore, jer mnogi ulagači posmatraju samo destinacije koje imaju takozvani investicioni rejting:

„Treba napomenuti da je naš rejting i dalje neinvesticioni, odnosno špekulativnog karaktera, pa samim tim ne možemo očekivati da ćemo biti atraktivni za najkvalitetnije strane investitore. S druge strane, veliku pomoć je dana monetarna politika Evropske centralne banke, odnosno niske kamatne stope“, kaže Nenad Gujaničić, Wise broker.

Smanjenje kamatnih stopa na duži rok pak ne treba očekivati, iako se Evropska centralna banka za sada se trudi da održi niske kamatne stope na tržištu.

„Ali uskoro će se taj trend preokrenuti i imaćemo postepeno povećanje kamatne stope, posebno kad imamo u vidu povećanje referentne kamatne stope u SAD, koja je povećana i biće još jednom ove godine. Ali, sve dok ta stopa ne bude 2,5 odsto za desetogodišnje obveznice, to neće imati jak uticaj na evropu“, navodi Gernot Mitendorfer, CEO Erste grupe.

Osim za državne hartije, bolji rejting je i signal i za proizvođače. Srbija se nada ulagačima u visokoproduktivne industrijske grane, za koje danas postoji velika borba među zemljama kojima su investicije neophodne.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Moody

Moody s ? To je ona poznata agencija kao i Standard & Poor koja je optužena da je svojim pogrešnim procenama inicirala finansijsku krizu 2008me?

2 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo