Predizborni plakat vredan ljudskog života?

Milivoje Gajić stradao je u noći između petka i subote lepeći plakate predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića na autoputu između Beograda i Novog Sada, a da uopšte nije ni smeo da bude tu. Na autoputu nije dozvoljeno lepljenje bilo kakvih plakata, pa se postavlja pitanje ko je Gajiću naložio da uopšte tu lepi plakate.

Izvor: N1

Plakati koje je Milivoje Gajić zalepio na stubove autoputa još uvek stoje. Podsećanje na noć između petka i subote, kada je ovaj čovek pokušao da po mrklom mraku pređe na drugu stranu, da bi ga potom udario automobil, a on na mestu ostao mrtav.

Čoveku koji mu je prvi pritrčao u pomoć u glavi odzvanja samo jedno pitanje – ko je naložio aktivistima da na takvom mestu lepe plakate.

„Ovo mesto – ti stubovi koji su između dva smera… prosto je neverovatno da je nekom palo na pamet tamo da pošalje ljude. Jedan od njih je samo prokomentarisao da je novac za koji su došli 'smešan', a vidi sad šta se desilo“, kaže Veljko Latinović, svedok tragedije.

Član predsedništva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović kaže da je istraga u toku i pokazaće da li postoji bilo čija odgovornost. Pitanje novinara da li je lepljenje plakata na autoputu bilo po stranačkom nalogu, ocenio je kao pokušaj da se uradi, kako kaže, nešto užasno:

„Čovek je lepio plakate. Nije činio nikakvo krivično delo. Dogodila se nesreća. Uveren sam da to niko nije želeo. On je izgubio život. Ne znam kako vi ne razumete...vi pokušavate da uradite nešto užasno“, kaže Stefanović.

Užasno je to što partije ne biraju sredstva u kampanji, kaže ovaj čovek, čija je organizacija nebrojeno puta prijavljivala stranke koje lepe propagandni materijal tamo gde mu nije mesto. Bilo je, kaže, pitanje vremena kada će se nešto ovako dogoditi:

„Na prošlim izborima imali smo grafite Treće Srbije – takođe na autoputu, na Mostu slobode, na Keju, na nekim mestima koja sama po sebi deluju nebezbedno da se na njima bilo šta postavlja. A evidentno je da na ta mesta plakate nisu postavljali bilo kakvi stručnjaci nego obični ljudi kojima je neko rekao da to rade“, navodi Željko Stanetić, Vojvođanski građanski centar.

Stranke koje svoj materijal ne lepe na zakonom predviđena mesta, inače, za to ne dobijaju kazne, već samo nalog da ga uklone. Rok koji dobiju za to najčešće je 30 dana, što u predizbornoj kampanji znači – tek nakon što posluže svrsi.

Niš oblepljen plakatima: žardinjere, kante, bandere...

U Nišu i pored pravila o oglašavanju kojom je lepljenje plakata dozvoljeno samo na posebno određenim mestima skoro da i ne postoji mesto na kome aktivisti Srpske napredne stranke nisu izlepili plakate s likom predsedničkog kandidata vladajuće koalicije Aleksandrom Vučićem.

Žardinjere u najužem centru grada, nadstrešnice koje pokrivaju ulaze u stari podzemni prolaz, kante za smeće, stubovi električne rasvete i nadstrešnice na autobuskim stajalištima, samo su neka od mesta na kojima su ativisti SNS-a izlepili plakate.

Šef izbornog štaba Srpske napredne stranke SNS za Nišavski okrug Zvezdan Milovanović rekao je međutim da štab još neće reagovati jer nije dobio obaveštenje komunalne policije o zabrani lepljenja plakata na javnim mestima.

Načelnik niške komunalne policije Igor Džonić rekao je za Betu da komunalne inspekcije gradskih opština treba da nalože strankama uklanjanje plakata sa javnih površina i fasada zgrada.

"Mi se staramo da se plakati ne nađu na mestima na kojima bi ugrožavali bezbednost građana ali i da naplatimo kazne onima koje zateknemo da lepe plakate na nedozvoljenim mestima", rekao je Džonić.

Komentara 38

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

već postaje mučno

samo vi lepite po kontejnerima za đubre, volim da to vidim

16 0

Kristina

Posle izbora Vucica kazniti za plakate zalepljene na nepredvidjenim mestima i poslati ga da licno odlepi sve plakate!

80 1

domicilna nistarija

Botovi koji spinuju kako je stradao ovako ili onako, i silna emotivna saucesca, neka upute ove komentare Vucicu uz pitanje ZASTO?! Neka razmisle svojom glavom gde ide ovo ludilo, ako su sposobni i dalje da razmisljaju. Ista prica je bilo i za helikopter. Isto im je bilo zao, saucesca, pa onda malo provlacenje kroz blato kako su bili pijani, dok ih je Vucic branio od sopstvenih botova.

76 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo