Rožić: Utvrdićemo kako je došlo do prekrečavanja murala

Rožić: Utvrdićemo kako je došlo do prekrečavanja murala Izvor: N1

Član Gradskog veća Novog Sada za kulturu Dalibor Rožić izjavio je da će grad utvrditi kako je došlo do prekrečavanja murala francuskog umetnika Remeda u tom gradu.

Rožić je kazao da grad neće dozvoliti da se "dnevnopolitička retorika bespotrebno nametne u kulturi grada", aludirajući na protest organizovan povodom krečenja u nedelju.

Reakcija Veća za kulturu usledila je nakon protestau nedelju više stotina građana, koji su ispred zgrade na kojoj je mural stajao do pre nekoliko dana, poslali pitanja nadležnima.

Građani su zapitali "Kome smeta mural", "Ko je odgovoran za krečenje Remedovog murala" i ostavili na zidu pisane poruke poput "Prestonica kulture ili cenzure".

Rožić je u pisanoj izjavi naveo da Grad Novi Sad "podržava urbanu umetnost" i da će utvrditi šta se desilo s Remedovim muralom, a da će ubuduće i građani biti uključeni u donošenje odluka o takvim delima.

"Evropska dimenzija, odnosno uključivanje internacionalnih umetnika, ali i participativnost građana u donošenju odluka o budućim muralima, neophodni su standardi na kojima su radile mnogobrojne evropske prestonice kulture", kazao je Rožić.

Prema njegovim najavama, u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Grada Novog Sada u narednih nekoliko godina biće obezbeđen prostor za "više murala domaćih i priznatih svetskih umetnika".

"Na osnovu predloga Novosađana, a uz konsultovanje stručnih službi, odrediće se više lokacija za murale koji će u budućnosti biti naslikani na fasadama Novog Sada", najavio je Rožić.

Građani su nekoliko dana na društvenim mrežama negodovali zbog krečenja murala "Jedina istina", što je rezulturalo protestom, jer gradske vlasti nisu odgovarale na pitanja o odgovornosti i odluci za uklanjanje tog umetničkog dela.

Tagovi: Novi Sad , mural

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

kumara

A koga ti lazes?!?! sebe ili svoje nadredjene?!? da bi prekrecili mural trebalo im je bar dve gradske dozvole.Ako su to uradili nelegalno onda svi morate dati ostavku i tuzilastvo da podnese krivicne prijave.Ako ste izdali dozovle i znate dobro ko je i po cijem naredjenu je prekrecio mural, onda opet ostavke i krivicne prijave zbog laganja i krsenja zakona. Sve u svemu mnogo lazete(sto je razumljivo jer to i vucic radi,pa sto ne bi i vi) i mislite da necete snositi odgovornst.Kad vucic sidje sa vlasti sta ce biti sa vama jel znate ?!?!

14 0

Gimaraeeš

Ali gradsko veće ne zna ko je i zbog čega to uradio... ma daaaaj... ovi nikad, ništa, ne znaju...

12 0

beGe

i u ns-u se pojavili fantomi...

26 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo