FBI, NSA: Bez dokaza o umešanosti Rusije u američke izbore

Direktori Federalnog istražnog biroa (FBI) i Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) rekli su da nisu našli nijedan dokaz da su ruske obaveštajne službe menjale rezultate glasova u određenim američkim državama.

Izvor: N1

Oni su u ponedeljak svedočili pred Kongresom SAD o potencijalnim vezama američkog predsednika Donalda Trampa s Rusijom i njegovim tvrdnjama da ga je prisluškivao bivši šef države Barak Obama.

„Deo etike naše profesije, a ne samo zakonska regulativa obavezuje nas da ne budemo angažovani u takvim aktivnostima. Podsećam vas da za svakog muškaraca ili ženu iz Nacionalne agencije za bezbednost, koji bi se tako angažovali nema mesta u našem timu“, kazao je Majk Rodžers, direktor Nacionalne agencije za bezbednost (NSA).

Kongresmeni su imali dosta pitanja za čelne američke obaveštajce. „Direktore Komej, da li možete da odgovorite na predsednikovo pitanja da li bi bilo legalno da je predsednik Obama naredio prisluškivanje Donalda Trampa?“, pitao je kongresmen Adam Šif.

„Niko nema pravo u SAD da naredi elektronsko nadgledanje nikoga. Postoji samo procedura kroz sudski nalog“, kazao je Komej.

Rodžers i Komi su rekli da nemaju nikakve dokaze da su Rusi hakerisali sistem i menjali glasove u američkim državama Ohaju, Mičigenu, Pensilvaniji, Severnoj Karolini, Viskonsinu i Floridi.

Komni je u javnom saslušanju u Kongresu rekao da je od Ministarstva pravde dobio odobrenje da potvrdi da FBI, u okviru američke kontraobaveštajne misije, utvrđuje navodne napore Rusije da utiče na prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD.

„Istraga obuhvata prirodu navodne povezanosti i koordinacije saradnika Donalda Trampa i ruskih obaveštajnih agenata. Biće ispitano da li je počinjeno neko krivično delo“, kaže Džejms Komni: „Istraga je veoma kompleksna pa ne mogu da kažem kada će posao biti završen“.

"Pošto je u pitanju otvorena istraga koja je u toku i pod oznakom tajnosti, ne mogu da kažem više o tome šta radimo i čije ponašanje istražujemo", rekao je Komi.

Na početku izlaganja predsedavajući američkog kongresnog Komiteta za obaveštajna pitanja Devin Nunjez rekao je da nisu pronađeni dokazi da je iko iz administracije Baraka Obame prisluškivao Donalda Trampa u toku njegove kampanje.

„U slučaju 'Trampovog tornja' nije bilo prisluškivanja. Međutim, moguće je da su druge aktivnosti praćenja postojale u slučaju Donalda Trampa i njegovih saradnika“, rekao je republikanac Nunjez.

Tagovi: Donald Tramp

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hladnirat

Svemoćna Rusija strah i trepet u Americi!? U sve su umešani u Americi... Doveli Trampa, kontrolišu Vikiliks... Eh, da je sreće....

0 0

Pogresan naslov

Niko i ne tvrdi da su rusi direktno hakerisali masine i menjali glasove (bar niko normalan). Ono sto se tvrdi je da je Rusija odgovorna za kradju emailova Demokratske stranke koje je onda pustila u javnost preko Vikiliksa sa namerom da tako utice na izbore. To je bitna stvar koja se istrazuje, kao i da li je Trampov tim imao veze sa rusima dok su to radili.

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo