Problematični krediti teret, ali ne i nerešivo pitanje

O kreditiranju, monetarnoj politici Evropske centralne banke i budućim trendovima za Infobiz je govorio Gernot Mitendorfer, finansijski direktor Erste grupe.

Izvor: N1

 N1: Koliko će banke ulagati u tržišta u regionu?

"Na srednji rok, rast kreditiranja će biti solidan, i to u skladu sa rastom BDP-a. Neće biti dramatičnog skoka, ali poziitivno okruženje uticaće na nastavak rasta kreditiranja i u 2017. Rast BDP-a u zemljama regiona se nastavlja".

N1: Šta mislite o strategiji za problematične kredite u Srbiji?

"Ima zemalja koje imaju daleko veći udeo problematičnih kredita. Banke su se pozabavile tim problemom, rešavaju ga i centralne banke, pitanje je vremena kada će udeo NPL-ova u ukupnim kreditima, biti jednocifren. Problematični krediti jesu teret, ali nisu nerešivo pitanje.

N1: Da li će se uskoro promeniti i monetarna politika Evropske centralne banke?

"Evropska centralna banka će definitivno zadržati niske kamatne stope ove godine, jer time podržava ekonomski oporavak u nekim južnoevropskim zemljama. Ali, uskoro će se taj trend proekrenuti, imaćemo postepeno povećanje kamatne stope, posebno kad imamo u vidu referenttnu kamatnu stopu u SAD, koja je povećana i biće još jednom u toku ove godine. Ali sve dok ta stopa ne bude 2,50 na desetogodišnjem nivou, to neće imati snažan uticaj na Evropu. Ako bude išla iznad tog nivoa, svakako će to podstaći i Evropsku centralnu banku da brže odluči da prekine politiku monetarnog labavljenja i da podigne kamatnu stopu".

N1: Koliko povećanje kamatne stope u Evropi, na duge staze, možemo da očekujemo?

"To je teško pitanje. Stopa je na istorijskom minimumu, njeno povećanje zavisiće od kretanja inflacije, od politike centralnih banaka, ali srednjoročno gledano to će povećanje biti 100 do 200 baznih poena u odnosu na sadašnju stopu, dakle referentna kamatna stopa biće 1 ili 2 odsto, dok je sada nula".

Tagovi: krediti , erste banka

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan

Pogotovo krediti u svajcarcima

13 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo