U borbi protiv terorizma najvažnija prevencija

Terorizam je postao realna životna činjenica i rizik postoji za sve. Na ratištima u Siriji ili Iraku trenutno se nalazi 28 državljana Srbije rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Izvor: N1

Prema podacima Stejt departmenta tokom 2015. godine teroristički napadi zabeleženi su u 29 zemalja, a u njima je ubijeno ili ranjeno na desetine hiljada ljudi. Da bi teroristi ostali izvan granica potrebno je da sve zemlje sveta sarađuju bez ograničenja. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović podsetio je da je upravo zato Srbija predložila Evropskoj uniji da se osnuje regionalni centar za deradikalizaciju.

„To znači da bi novac koji se ulaže trebalo ulagati u rad sa mladim ljudima koji su tome skloni, u radu sa svima onima koji u tome mogu da pomognu i naravno baš zato regionalno zato što kod nas nema barijera u jeziku, nema karijera u teritoriji, u prelasku iz zemlje u zemlju“, kazao je Stefanović na otvaranju radionice OEBS-a o prevenciji nasilnog ekstremizma.

Stefanović kaže da MUP u prethodnom periodu poseban akcenat stavlja na rano otkrivanje osoba koje bi mogle učestvovati u pripremanju terorističkih akata, te da se očekuje da ključnu ulogu u tom odigraju policajci u samoj zajednici koji poznaju svoju okolinu i ljude u njoj.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da su sve države istovremeno pod rizikom od terorista, ali i da su deo rešenja: „ISIS ima zvanično usvojenu propagandnu strategiju za ovaj region za Balkan, u toj strategiji, ISIS koristi jezik regiona i platforme društvenih mreža u cilju regrutacija“.

U borbi protiv terorista ne sme izostati ni borba protiv organizovanog kriminala kojim se najčešće finansiraju pohodi ekstremista. Ništa manje nije bitan ni rad policijskih agenata na internetu, jer upravo u tom digitalnom svetu teroristi ugovaraju napade i vrbuju nove članove.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo