Bil Gejts i dalje najbogatiji čovek na svetu

Bil Gejts i dalje najbogatiji čovek na svetu Izvor: REUTERS/Michaela Rehle

Suosnivač Microsofta Bil Gejts i dalje je najbogatiji čovek na svetu, po popisu časopisa Forbs, objavljenom u ponedeljak, koji takođe potvrđuje i nezaustavljiv uspon internetskih divova.

Vilijam Henri Gejts III (61) predvodi popis najbogatijih ljudi na svetu četvrtu godinu zaredom i 18. put u zadnjih 22 godine, s osobnim bogatstvom procenjenim na 86 milijardi dolara.

Gejts, koji se u avanturu Majkrosofta upustio s 19 godina, odustavši od studija na drugoj godini Harvarda, poseduje samo 2,5 odsto kapitala kompanije koju je osnovao s Polom Alenom 1975. godine.

Osim novih internet bogataša, jedini koji je donekle poremetio hijerarhiju je Francuz Bernar Arno, glavni direktor i osnivač grupe luksuznih proizvoda LVMH, koji se popeo s 14. na 11. mesto.

Njegovo bogatstvo povećano je za 22 posto u godinu dana, na 41,5 milijardi dolara. Tako je prestigao Lilien Betencur, naslednicu kozmetičkog carstva L'Oreal, sa 39,5 milijardi dolara.

Na drugom mestu je Gejtsov bliski prijatelj, američki investitor Voren Bafet, s bogatstvom procenjenim na 75,6 milijardi dolara. Biznismen koji se obogatio na čelu holdinga Berkšir Hetavej uzeo je mesto Špancu Amanciju Ortegi, osnivaču tekstilne kompanije Inditeks i vlasniku glavnog brenda grupe, Zara.

On je pao na četvrto mesto s ličnim bogatstvom procenjenim na 71,3 milijarde dolara, odmah iza glavnog direktora i osnivača Amazona, Džefa Bezosa.

Bezos (53) poseduje oko 17 posto kapitala grupe, vredne više od 400 milijarda dolara. Amazonove deonice su skočile pa je njegovo bogatstvo u godinu dana poraslo za 61 posto i sada iznosi 72,8 milijarde dolara.

Mark Zakerberg, koji ima samo 32 godine, sada poseduje 56 milijardi dolara i na petom je mestu Forbsove liste.

Zakerberg, Bezos i suosnivači Gugla, Lari Pejdž i Sergej Brin (obojica 43-godišnjaci), jedini su među prvih dvadeset na popisu mlađi od 60 godina.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Laza

Ciko,a jel sav taj leb tvoj...?

6 0

Zakonodavac

A Karlos Slim?

10 2

Man

Za sta mu sluze toliki novci????

13 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo