Šta bi se desilo da se Zemlja okreće u suprotnom smeru?

Šta bi se desilo da se Zemlja okreće u suprotnom smeru? Izvor: REUTERS/NASA

Naučici su za BBC otkrili zanimljive podatke o rotaciji Zemlje. Laički rečeno, da se okrećemo u suprotnom smeru, svet bi izgledao potpuno drugačije.

Ako stojite na ekvatoru, Zemlja se ispod vas okreće brzinom od 1.670 kilometara na sat, što utičče na kretanje talasa i strujanje vazduha. Kad bi se sve zaokrenulo, Sahara bi bila jedno od najkišnijih područja na Zemlji, kalifornijske bi pustinje bile vlažne, a močvare na Floridi potpuno bi presušile.

S druge strane, kada bi Zemlja, na primer, usporila rotaciju, sunčana strana bila bi sve toplija, a tamna strana zemlje ledena. Zemlja uistinu usporava, ali taj se proces odvija veoma sporo.

Dan je danas 1,7 milisekundi duži nego što je bio pre hiljadu godina, a tim tempom Zemlja bi se potpuno zaustavila za 1,9 triliona godina; za poređenje, svemir je star oko 14 milijardi godina.

Tagovi: astronomija , Zemlja

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

jp

Englezi bi bili srećni!

2 0

Miloš_NS

Nema šanse da neko zna koliko je star svemir. Uopšte mi nije jasno na osnovu čega izbacuju takve podatke...to je nemoguće saznati. Kakvih 14 milijardi godina? Ko je to i koliko pouzdano izmerio? Ej, ljudi da znaju koliko je star svemir ! Smešno.

11 11

Safet

Zemlja se vrti na Ekvatoru brzinom od 1675 kilometara na sat kako i stoji u tekstu, ili 465 metara u sekundi.

5 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo