Zatvori

Za zaštitu svetske baštine obećano 75 miliona dolara

Za zaštitu svetske baštine obećano 75 miliona dolara Izvor: tajnug/AP, Stephane de Sakutin

Svetski lideri obećali su u Parizu više od 75 miliona dolara za zaštitu svetske baštine ugrožene ratom i ideološkim razaranjem koje su sproveli ekstremisti Islamske države.

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je na donorskoj konferenciji u pariskom muzeju Luvr da je cilj da fond za zaštitu svetske baštine iznosi 100 miliona dolara i pozvao druge zemlje da doprinesu.

Francuska je obećala da će donirati 30 miliona, a Saudijska Arabija 20 miliona dolara, saopštilo je francusko ministarstvo kulture.

Ujedinjeni Arapski Emirati obećali su pomoć od 15 miliona, Kuvajt pet miliona, Luksemburg tri miliona, a filantrop Tomas Kaplan doniraće milion dolara.

Švajcarska je obećala dodatnu novčanu pomoć za administrativnu i pravnu pomoć i biće domaćin fonda u Ženevi.

Italijanske vlasti saopštile su da će obezbediti vojno osoblje i stručnjake za konzervaciju.

Cilj donatorske konferencije je pravljenje međunarodnog fonda za sprečavanje uništavanja istorijskih znamenitosti. Organizatori žele da naprave mrežu lokacija širom sveta na kojima bi se privremeno čuvali ugroženi istorijski artefakti, kao i da finansiraju restauraciju artefakata oštećenih u sukobima.

Ekstremisti Islamske države su uništili ili ukrali veliki broj istorijskih znamenitosti, uključujući i drevni antički grad Palmiru u Siriji, muzej u iračkom gradu Mosulu i drevni asirski grad Nimrud.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo