Toalet revolucija u Kini: Prvo skeniranje lica, pa wc papir

Toalet revolucija u Kini: Prvo skeniranje lica, pa wc papir Izvor: Shutterstock

Krađa toalet papira u javnim toaletima u Pekingu toliko je uzelam maha, da su nadležni uveli tehniku skeniranja lica korisnika toaleta kako bi sprečili tu pojavu.

Čelnici pekinškog parka Hram raja instalirali su skenere lica u aparate za toalet papir, tako da korisnik prvo mora da otkrivenog lica i glave stane pred aparat koji mu skenira lice, pa tek onda izbaci toalet papir. Drugu dozu papira moguće je dobiti tek devet minuta kasnije.

Ova mera uvedena je s ciljem sprečavanja krađe toalet papira kojeg u enormnim količinama za kućne potrebe odnose uglavnom stariji i siromašni stanovnici kineske prestonice.

Reporter BBC-ja isprobao je ovu tehniku i prenosi da aparat sa skenerom lica daje 60 centimetara toalet papira, a da korisnicima uputstva daju i redari koji su angažovani zbog nove tehnologije u toaletima.

“U slučaju da korisniku hitno treba toalet papir, u pomoć mu pristižu naši redari, a to su izuzetne situacije kada posetioci toaleta imaju problem sa mučninama ili enterokolitisom“, rekao je zvaničnik uprave parka za list “Beijing Wanbao“.

Javnost je burno reagovala na ove mere, a građani smatraju da je to uskraćivanje osnovnih prava. Mnogi građani Pekinga na društvenim mrežama dele fotografije nesvakidašnjih slučajeva kada su korisnici u stisci s vremenom primorani da čekaju u redu za toalet papir.

Vlasti Kine su ranije saopštile da su za izgradnju više od 100.000 novih javnih toaleta izdvojile 290 milijardi dolara, a taj projekat je nazvan "toalet revolucija". U većini izgrađenih toaleta su postavljeni televizori, bežični internet i bankomati.

Najveći javni toalet na svetu se takođe nalazi u Kini i to u gradu Čongkingu u kojem se u četvorospratnici nalazi više od hiljadu toalet kabina.

Tagovi: Kina , toalet , toalet papir

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Rokolada

Kako se na kineskom kaže Dimitrije Pantić mlađi referent? :)

2 0

mujcinovic salih

Cinjenica je da to na neki nacin izaziva otpor gradjanstva ali isto tako je cinjenica da se toalet papir krade?

13 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo