Planina Rif rasadnik kriminala i terorizma u Evropi

Planina Rif rasadnik kriminala i terorizma u Evropi Izvor: Tanjug/AP/Mosa'ab Elshamy

Stanovništvo siromašne marokanske planine Rif imalo je veliku ulogu u terorističkim i kriminalnim mrežama u Evropi, a istoričar specijalizovan za Magreb Pjer Vermeren ocenjuje da je za prekid tog lanca potreban dogovor s Marokom, kojem takođe odgovara uvođenje reda.

Članovi džihadističke mreže koji su učestvovali u napadima na briselski aerodrom 22. marta 2016, ali i na Pariz nekoliko meseci ranije, gravitirali su oko briselskog predgrađa Molenbek, u koje je stanovništvo siromašne marokanske planine Rif unelo dugu tradiciju nepoverenja prema vlastima i kriminalnih praksi povezanih s trgovinom kanabisom.

Razlozi za takav uticaj Rifa su, kako navodi istoričar Vermeren, višestruki i složeni - ovaj region je zatvoren, skrajnut i ima istoriju otpora vlastima koju je skupo platio kroz istoriju i suočio se s prenaseljenošću, zemljotresima i potčinjenošću.

"Većina stanovništva Rifa nosi u sećanju tragedije 20. veka. Oni su se zatvorili u svoju istoriju. U okolnostima zaveta ćutnje (omerta) i zatvorenosti zajednice, klana i porodice, odušak i ublažavanje za tu situaciju pronašli su u religiji, njenim striktnim pa i salafističkim verzijama, ali i u biznisu, uključujući i ilegalan i kriminalan", navodi Vermeren.

Prema njegovim rečima, ni oni koji su rođeni u Evropi nisu izuzetak od tog modela, a među stanovništvom Rifa i dalje se organizuju mreže solidarnosti povezane s kriminalom, pa i džihadizmom.

"Regruteri za džihad koji su došli s Bliskog istoka nisu prezali od toga da iskoriste ovu izgubljenu mladost, na rubu prestupništva, mameći ih sjajem pokajanja i mučeničke smrti", navodi Vermeren.

Vezu trgovine drogom, budući da sa Rifa dolazi 80 odsto kanabisa koji se konzumira u EU, i džihadizma ne treba tražiti, navodi istoričar, dodajući da je reč o "nekoj vrsti kontinuiteta". Kao olakšavajuće okolnosti navodi poznavanje oružja, prelaženja granica, ilegale i običaja krminalaca i švercerskih krugova, što je potrebno za ratne i terorističke akcije.

Rešenje tog problema je, kako navodi, u domenu visoke politike, i sastojalo bi se u pregovaranju s Marokom, jakom i centralizovanom državom kojoj i samoj ne odgovaraju epizode nasilja u regionu Rifa.

"Međutim, to mora biti sporazum koji će svima biti od koristi. Evropa, koja praktično prihvata tu trgovinu na svojoj teritoriji, i u koju se slivaju marokanski hašiš i kokain latinske Amerike, mora da izrazi volju: u zamenu za iskorenjivanje zasada na svojoj teritoriji, Maroko mora dobiti trajnu i efikasnu pomoć za stabilizaciju regiona od pet miliona stanovnika", navodi on.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo