Zatvori

Britanija pokreće Bregzit 29. marta

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej pokrenuće 29. marta član 50 Lisabonskog sporazuma, što predstavlja zvanično obaveštenje o izlasku Britanije iz Evropske unije, objavljeno je u Londonu.

Izvor: N1

Devet meseci posle referenduma na kome je Velika Britanija odlučila da izađe iz EU, premijerka Tereza Mej je objavila da će 29. marta i zvanično aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma o istupanju iz evropske zajednice.

Velika Britanija već je informisala predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska o svojim namerama, saopštio je portaprol Tereze Mej. „Bili smo obavešteni unapred. Spremni smo da otpočnemo pregovore. Još samo čekamo pismo, koje će stići 29. Dakle sve je spremno“, kaže Margaritas Šinas portparol Evropske komisije.

U britanskoj vladi je potvrđeno da Mej namerava da poseti Severnu Irsku i Škotsku pre slanja zvaničnog obaveštavanja EU o početku pregovora: „Možemo gledati napred s optimizmom i nadom ili se predati politici straha i očaja. Biram da verujem u Britaniji i da su naši najbolji dani tek pred nama“, kaže ona.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će u roku od 48 sati članicama Evropske unije predstaviti nacrt uputstva za pregovore o Bregzitu, nakon što Britanija bude formalno pokrenula proces izlaska iz EU 29. marta.

U jednoj od retkih izjava sa poltičkim značenjem o Bregzitu se oglasio i princ Vilijam: „Prijateljstvo sa Francuskom će trajati, bez obzira na na nedavnu odluku Britanije da napusti Evropsku uniju. Našeprijateljstvo i saradnja neće biti ugroženo“.

Lideri EU će održati samit na kojem treba da usvoje smernice pregovora o Bregzitu četiri do šest nedelja nakon što Velika Britanija pokrene proces izlaska iz Unije, kazao je izvor iz EU za AFP.

Taj izvor je naveo da je samit prvobitno planiran za 6. april, ali da odluka Londona da uputi obaveštenje o pokretanju Bregzita 29. marta "ne ostavlja dovoljno vremena".

Tagovi: Bregzit

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Stjepana Supanca 15a, CZT.

Ajde više, smarate odavno...

35 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo