Mekalister: Rusija u Srbiji vodi politiku destabilizacije

Mekalister: Rusija u Srbiji vodi politiku destabilizacije Izvor: N1

Rusija u Srbiji sledi politiku namerne destabilizacije i to daje povoda za veliku brigu, upozorio je član Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestilc za Srbiju Dejvid Mekalister za list Velt. Dojče vele prenosi da je Mekalister ocenio da se u mnogim državama Zapadnog Balkana - kuva.

"Rusija i Turska, ali i Kina, Saudijska Arabija i posebno Katar, pokušavaju da prošire svoj uticaj u regionu. Opasna mešavina. Balkan je eksplozivan region gde bi za najkraće vreme mogli da ožive konflikti za koje se smatralo da su davno prevaziđeni", rekao je Mekalister.

On je istakao da EU svim silama pokušava da se tome suprotstavi.

Mekalister kaže da Moskva pokušava da izvrši masivan uticaj na medije, deo političara kao i na civilno društvo.

"Rusija u Srbiji sledi politiku namerne destabilizacije. To daje povoda za veliku brigu", upozorio je on.

Naglašava da je EU u Srbiji sa oko 1,5, milijarde evra finansijske pomoći do 2020. najveći davalac novca za reforme i privredne projekte.

Mekalister je napomenuo i da se na Rusiju u srpskom društvu istovremeno gleda kao na onog ko je najviše podržava.

"Za Evropsku uniju to može da znači samo da naše angažovanje uz pomoć srpskih političara i civilnog društva mora da se učini primetnijim", zaključio je Mekalister.

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

domicilna nistarija

VI to radite isto koliko i Rusija. Potpuno isti su vam interesi. VI podrzavate Vucica koji je navodno Evropejac, a sa druge strane je okupio proruske stranke i medije koje su otvoreno protiv EU. Dok ovaj stvara ovde Severnu Koreju, vi pricate kako je dobar politicar.

8 2

Lanasvet

Srbiji bi bilo najpametnije da ostane, kao sto je nekada bila-- Non-aligned. Ajd' smislite kako cete to izvesti pametnjakovici koji vode nasu spoljnu politiku i diplomatiju. Mozda nebi bilo losa ideja i da se porazgovara sa ambasadorima.

5 41

Marko

Šta Vi dajete Mekalister, šta Vi dajete?!

10 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo