Bodrožić i Lekić kandidati za predsednika NUNS-a

Bodrožić i Lekić kandidati za predsednika NUNS-a Izvor: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u subotu 25. marta održaće redovnu godišnju skupštinu na kojoj će biti izabran i novi predsednik udruženja, najavljuje Danas i precizira da su, za sada, u trci dva kandidata za to mesto - Željko Bodrožić i Slaviša Lekić.

Donedavni predsednik Vukašin Obradović je pre više od mesec dana podneo ostavku na to mesto iz ličnih razloga pre kraja svog drugog mandata.

U skladu sa Statutom NUNS, novi predsednik će biti ovog puta biran na godinu dana, odnosno do sledeće redovne izborne skupštine udruženja kada mandat ističe i aktuelnom Izvršnom odboru.

Željko Bodrožić Izvor: N1

Željko Bodrožić je glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Kikindske" i aktuelni potpredsednik NUNS. U svojoj biografiji navodi da se novinarstvom bavi od 1991. godine, a da je uokom devedesetih godina radio u više lokalnih medija (TV KI, Ki-press, Kikindske novosti, RTV VK).

Oktobra 1998. godine sa grupom mlađih novinara iz Kikinde i okoline pokreće nedeljnik "Kikindske", novine na srpskom i mađarskom jeziku.

Zbog tekstova više puta je krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih osuđivan u sudovima Srbije i drakonski novčano kažnjavan.

Na te presude žalio se međunarodnim organizacijama i sudovima, te je, kako dodaje, prvi novinar našoj zemlji koji je dobio spor protiv države pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Njujorku (2005. godine), kao i dva spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu (2009. godine).

Objavljivao je tekstove u dnevnim novinama "Naša borba", "Blic", "Dnevnik" i "Danas", nedeljnicima "Vreme", "Bulevar" i "Novi magazin", mesečnicima "Republika" i "Status", te internet portalima "Peščanik" i "E-novine".

Godine 2001. dobio je NUNS-ovu novinarsku nagradu za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac".

Član je Nezavisnog udruženja novinara Srbije od 1998. godine i bio je član Izvršnog odbora NUNS-a u tri mandata. Član je i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), angažovan u Savezu antifašista Vojvodine i Srbije i predvodi Udruženje antifašista Kikinde.

U njegovoj biografiji se navodi i da je bio portparol i jedan od organizatora građanskih protesta 1996/97. i 2000. godine u Kikindi.

Slaviša Lekić Izvor: Medija centar Beograd

Slaviša Lekić, aktuelni kolumnista Danasa, je bio novinar i urednik u više srpskih (i jugoslovenskih) medija, autor nekoliko knjiga, te autor brojnih tekstova, publikacija, dokumentarnih emisija i filmova – sa radnim iskustvom od 35 godina.

Njeogovi ime stoji iza televizijskih projekata „Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji“, „LAZAR“, “Mediji u Srbiji: hronika propadanja”, “Pad haških begunaca”, “Zoran Đinđić: HIPOTEKA” i “Kako se dogodio narod”.

Bio je kolumnista nedeljnika “Newsweek“, vlasnik i glavni i odgovorni urednik magazina Status, novinar i glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Reporter", radio u dnevnicima Borba i Naša borba, i nedlejniku NIN.

U biografiji mu se navodi da je bio novinar, saradnik i kolumnista u više eminentnih novina i magazina bivše SFRJ: “Danas”, “Nedeljna Dalmacija”, “Mladina”, “Naši dani”, “Duga”, “Vreme”…

Bio je član prvog saziva Saveta za štampu, urednik je, autor i/ili priređivač desetak knjiga i bio medijski savetnik u organizaciji UNDP.

Izborna skupština NUNS održaće se 25. marta u 12 časova u beogradskom Medija centru.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Interesantno

Ni za jednog ne pise sta je od skola zavrsio?

3 1

Milka

Nemam veze sa ovim esnafom, ali izaberite Slavisu Lekica, sigurna sam da dao kvalitetan doprinos medijima.

19 2

Franje Tudjmana bb

Vreme je da se Nuns probudi

25 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo