Vršnjačko nasilje: Odnos s roditeljima ključan za prevenciju

Vršnjačko nasilje: Odnos s roditeljima ključan za prevenciju Izvor: N1

Gotovo svako dete može postati žrtva vršnjačkog nasilja, a prvi korak u prevenciji i sprečavanju tog problema jeste odnos poverenja između roditelja i dece, rekla je specijalista školske psihologije Biljana Lajović.

Lajović je dodala da ipak ima dece koja su zbog svojih karakteristika u većoj opasnosti da budu izložena nasilju, posebno jako tiha, mirna, povučena ili fizički slabija deta.

Ako roditelji i deca, kako je navela, imaju odnos poverenja i dobru komunikaciju i ako je dete naučeno da može otvoreno da razgovara o svemu, velike su šanse da će roditelj i sam primetiti problem, a i da će dete ispričati čim se nešto desi.

“Ključno je da roditelj pažljivo sasluša šta dete ima da kaže i jako je važno da kontroliše svoje emocije. Prirodno je da se uzbudi i da želi da ga zaštiti, ali ne treba da uznemiren ili uzbuđen da krene da rešava situaciju, već da pokuša da umiri dete i sebe. Zatim treba da napravi dogovor sa detetom, jer je i za dete važno da zna šta će da se desi”, objasnila je Lajović govoreći u Novom danu o vršnjačkom nasilju.

Prvi korak, istakla je, treba da bude razgovor sa vaspitačem, učiteljem ili nastavnikom, odnosno onim ko je prvi koji radi sa detetom, a ne sa inspekcijom. Ukoliko roditelj ne naiđe na razumevanje za problem u školi, treba da bude uporan i insistira na tome da škola zaštiti dete, preporučuje ona.

“Važno je da kaže da zna da škola ima obavezu da reaguje i da inistira da škola zaštiti dete. Naš sistem je to jako dobro propisao. Postolji školska uprava zadužena za problem rešavanja nasilja“, navela je Lajović. Kako je objasnila, sledeće instance su gradska, pa prosvetna inspekcija. “Neko u tom sistemu sigurno reaguje”, kazala je.

Govoreći o deci koja vrše nasilje, ona je navela takvu decu treba što pre okrenuti konstruktivnim aktivnostima.  "Deca koja vrše nasilje, verovatno su to naučila po nekom modelu, dešava se iz porodičnih uslova, ili od starije dece iz škole, ili iz nasilnih sadržaja iz medija... Što pre to vratimo u konstruktivan kanal, da ide na sport, sekcije, muziku, da istražuje, to je manja šansa da se on loše ponaša kako odrasta", rekla je Lajović.

Decu treba naučiti da svakome kaže ono što mu ne odgovara, još od malog uzrasta, da jasno stavi granicu i da ne trpi. "Jasan je mehanizam, da naučimo dete da jasno kaže šta želi, šta ne želi. Zvuči lako, ali nije tako jednostavno u praksi, ali nije ni neizvodljivo", zaključila je ona.

Izvor: N1

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vukoje

"Naš sistem je to jako dobro propisao. Postolji školska uprava zadužena za problem rešavanja nasilja" ali skola nema nacin da izbaci dete koje vrsi nasilje u osnovnoj skoli, nego samo ceka da problematicno dete zavrsi osmi razred I postane nekome drugom problem.

7 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo