Norveška najsrećnija zemlja na svetu, a gde je Srbija?

Norveška najsrećnija zemlja na svetu, a gde je Srbija? Izvor: Pixabay

Norveška je najsrećnija zemlja na svetu, među najnesrećnijim su afričke zemlje, a Srbija je se nalazi na sredini liste u Svetskom izveštaju o sreći (World Happiness Report) koji je danas objavljen.

Srbija je, na osnovu pokazatelja u periodu od 2014. do 2016. godine, zauzela 73. mesto od 155 zemalja i bila je srećnija nego što je u proseku bila od 2013. do 2015, kada je bila na 86. mestu.

Na skali sreće od 1 do 10, Srbija je imala ocenu 5,39, dok je najsrećnija Norveška imala 7,54.

U odnosu na zemlje regiona, Srbija je malo srećnija od Mađarske (75), Hrvatske (77), Kosova (78), a iza nje su i Crna Gora (83), BiH (90), Makedonija (92), Bugarska (105) i Albanija (109).

Srećnije zemlje u regionu su Slovenija (62) i Rumunija (57).

Listu su ekonomisti napravili na osnovu prihoda i životnog veka, kao i prema tome kako ljudi vide socijalnu podršku, ličnu slobodu, korupciju i koliko su velikodušni.

Norveška se sa četvrtog mesta popela na vrh liste, a iza nje su Danska, Island, Švacarska i Finska.

SAD su sa 13. pale na 14. mesto, Kanada je na sedmom, Australija na devetom, Nemačka na 16, Rusija na 49, a Kina na 79. mestu.

Među 10 najsiromašnijim zemljama najviše je zemalja Afrike. Na poslednjem mestu je Centralnoafrička Republika, zatim Burundi, Tanzanija, Sirija i Ruanda.

Istraživači su istakli da je za sreću neophodan novac, li da u određenom trenutku dodatni novac ne kupuje dodatnu sreću.

Tagovi: sreća

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

N

Da li uopste poznajete nekoga ko zivi u Norveskoj ili Finskoj? Da li znate da je u Finskoj skoro do juna zima? Da li znate kolika je tamo depresija? Tamo se ide samo zbog para, a ne zbog ne znam kakvog sistema. Da imaju dobar sistem i male plate bas bi ste tamo isli zbog sistema i dobrog zivota ili dobrog skolovanja. Uzgred pitajte nase koliko su dobre skole i vrtici u Norveskoj. Ispiranje mozga prevazilazi sve granice.

0 0

Marko

Ja razmisljam da odem tamo jer ne zelim ovde da provedem zivot a pogotovo da docekam ovde penziju....Vidi jeste d aje klima uzasna ali je samo to uzasno i na to se covek navikne...Na leta koja ne premasuju trideset stepeni,i na zime koje su pune snega i minus dvadeset....Ali opet tamo je sistem svega,i obrazovanja,zdravstva,i uopste zivljenja na viskom nivou.....Generalno Americki san je upravo u Skandinaviji.....

0 0

slav

evo placem od srece

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo