Vujović: Kod nas je već nastupio smak sveta

Vujović: Kod nas je već nastupio smak sveta Izvor: Fakultet za sport

Tribina pod nazivom “Rukomet i mediji”, koju je organizovao Fakultet za sport Univerziteta Union “Nikola Tesla” okupila je izuzetno atraktivne goste, među kojima je bio i urednik sajta Sport kluba Vladimir Novaković.

Rukometne legende Tanja Medved i Veselin Vujović, sportski novinari Života Bogdanović, Sreten Rašković i Vladimir Novaković puna tri sata su vodili vodili debatu, detaljno analizirajući stanje u rukometu u regionu. Takođe su pokušali da odgovore na neka od gorućih pitanja i predlože neka konkretna rešenja.

Položaj rukometa u Srbiji je nezavidan, a status u medijima na niskom nivou o čemu možda najbolje govori podatak da Srbija jedna od dvadesetak zemalja u kojoj nije bilo prenosa nedavno završenog Svetskog prvenstva na kojem je oboren rekord u posećenosti.

Zašto rukomet u poslednje vreme nije miljenik medija, ako izuzmemo i odsustvo rezultata kao važan faktor, govori i sledeće istraživanje. Od 22 prvoligaška rukometna kluba, svega osam redovno ažurira vesti na svojim sajtovima. Ništa bolja situacija nije ni kada su u pitanju društvene mreže srpskih prvoligaških klubova koje zajedno okupljujaju svega 25.000 ljudi.

Poređenja radi, u Makedoniji, koja ima četiri puta manje stanovnika, prvoligaški klubovi na društvenoj mreži Fejsbuk imaju skoro deset puta više pratilaca, a u Hrvatskoj i Sloveniji čak tri puta više. Poražavajuć podatak je i da nijedan rukometni reprezentativac ili reprezentativka, osim Andree Lekić, nema svoju zvaničnu Fejsbuk stranicu, a jednog od najboljih rukometaša sveta Nikolu Karabatića na društvenim mrežama prati preko 700.000 fanova. 

Vladimir Novaković, Tanja Nedved Izvor: Fakultet za sport

U mnogo medija sam video najavu za ovaj događaj i hvala svima koji su došli. Ali, koliko je aktivnih rukometaša i rukometnih trenera došlo da čuje sve ovo”, zapitao je Vujović i potom dodao, “Koliko njih ode u Segedin, Zagreb ili Skoplje da pogleda neku vrhunsku utakmicu? Kada imate rezultat onda se postavi svojevrsna piramida. Onaj ko je ostvario rezultat, on se sluša, svi ostali ćute. Kada nemate rezultat, onda niko nikog ne sluša, niko nikom ne veruje i svi znaju bolje od onog drugog. I da sam se vratio u srpski rukomet, a nisam i neću, mene ne bi interesovala A reprezentacija. Zanimalo bi me šta se desilo sa Dubočicom, Proleterom, Crvenkom i da li Savez ili Ministarstvo može da nabavi 10.000 lopti koje bi podelili osnovnim školama. Ili, da se u svakom gradu nađe bar po jedan ili dva nastavnika fizičkog, koje bi finansirao Savez, koji bi u školama forsirali rukomet kao sport, da ga omasovimo. Stalno se razmišlja da ako se ne plasiramo na naredno veliko takmičenje da će se desiti smak sveta. Nije tačno, kod nas je smak sveta već nastupio”.

Profesor na Fakultetu za sport Univerziteta Union "Nikola Tesla" doc. dr Uroš Mitrović predstavio je studiju slučaja kojom je prikazan odnos koji su mediji gradili prema domaćem rukometu u bivšoj Jugoslaviji u poređenju sa temama koje preovladavaju u savremenim srpskim medijima. Zaključak je da je rukomet u medijima danas uglavnom zastupljen kroz kritiku, negativizam i senzacionalizam što nikako ne doprinosi njegovoj popularnosti. Takođe, rad je sadržao i predloge kako rukomet može ponovo da bude među omiljenim sprotovima u javnosti i medijima.

Tribini je uz predsednika Udruženja sportskih novinara Srbije Predraga Milinkovića, prisustvovao i predsednik Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković koji je pohvalio inicijativu za održavanje takvih skupova.

Tribina je trajala skoro tri sata i bilo je izvanredno. Sada kao predsednik i ranije kao generalni sekretar Saveza dobro sam upoznat sa kakvim se problemima suočava rukomet. Ovde je bilo ne samo priče o rukometu u medijima, već i o stručnim, sudijskim i igračkim stvarima. Potrebno je što više ovakvih tribina. Uvek ću rado dolaziti na ovakve skupove, bio na nekoj funkciji u rukometu ili ne jer ovako iznošenje svih pozitivnih i negativnih stvari može da služi da rukomet postane bolji”, zaključio je Đurković.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

s

Uf dobro je -prica o rukometnom smaku sveta,vec sam pomislio da prica o platama u Srbiji,lecenju dece porukama,dupliranim racunima za struju,nocnim rusenjima,otmicama i ubistvima..

22 2

dragan

stvarno sramota

11 0

* Sva polja su obavezna