Gruevski: Država napadnuta, potrebno je da je narod odbrani

Gruevski: Država napadnuta, potrebno je da je narod odbrani Izvor: REUTERS/Laszlo Balogh
Nikola Gruevski

Lider vladajuće partije u Makedoniji VMRO DPMNE Nikola Gruevski ocenio je da narod mora da odbrani državu tako što će sprečiti opozicioni SDSM da formira novu vladu sa albanskim partijma, sa kojim ima parlamentarnu većinu.

"Država je napadnuta, potrebno je da je narod odbrani, jer može da je nema ako bude ostavljena ostvarivanju plana lidera opozicije Zorana Zaeva i njegovih scenarista. Svi koji misle da ih sada ostave da naprave vladu, pa da posle reaguju kad dođe zakon o jezicima na dnevni red, možda im bude kasno", rekao je Gruevski za provladinu televiziju Kanal 5.

Prema njegovim rečima, "cilj je da se uvede dvojezičnost na celoj teritoriji države, da se federalizuje i da se promeni ustavno ime Makedonije po grčkom planu".

Kako je istakao, kada SDSM i albanske partije naprave vladu "može da se krene u pranje mozga građana" i da "narod postane amorfna masa, a ne narod sa nacionalnom svešću".

"Upozoravam: Može da dođe do toga da državu nemamo. VMRO ne može sam da odbrani državu, to može samo narod", rekao je bivši makedonski premijer.

Na pitanje šta će se desiti ako ne bude poštovana volja naroda i da li može da se kontroliše masa koja danima protestuje na njegov poziv da sačuva unitarnost, Gruevski je rekao da njegova partija deluje samo prema zakonu i da niko ne može da predvidi šta će narod da napravi.

"Neka misli onaj što ide protiv naroda. Niko ne može da zna kako će narod reagovati na to što pravi Zaev", rekao je Gruevski. Na pitanje "zašto Zaev pravi to", Gruevski je odgovorio: "Da se spasi od svih kriminala koje je napravio".

Predsednik VMRO DPMNE je ponovio da je rešenje za izlazak iz krize organizovanje novih vanrednih parlmentarnih izbora zajedno sa lokalnim ali da, ako SDSM, ne želi to da prihvati, VMRO DPMNE nudi svoje poslanike da podrže vladu Zaeva, ali bez albanskih stranaka.

Lider VMRO DPMNE je rekao da njegova partija pravi dokument koji će ponuditi izlazak iz političke krize, uz zadržavanje unitarnosti države, koji će sledeće sedmice biti ponuđen svim većim partijama.

Gruevski je istakao da očekuje da komesar za proširenje Johanes Han, koji u utorak dolazi u Skoplje, osudi platformu dogovorenu u Tirani i da osudi mešanje druge države u unutrašnje poslove Makedonije.

Večerašnji intervju je drugi u kojem je Gruevski zatražio od građana da odbrane unitarnost Makedonije. Prvi put je uradio dan nakon što je Zaev objavio da ima parlamentarnu većinu, a zatim su sledili protesti u organizaciji novoformirane inicijative "Za zajedničku Makedoniju" i odbijanje predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da poveri mandat za formiranje vlade Zaevu, iako ga Ustav na to obavezuje.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lea

Jel to ona Makedonija koja je priznala Kosovo? Evo vam sad vašeg "Kosova"..

4 5

kgb sou

pre 100 godina je Zapad pomagao Srbiji da napravi veliku Srbiju. Bili smo vrlo.lose gazde.

4 0

kgb sou

i Albanci su narod.

2 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo