Otvoren obnovljeni Muzej Jovana Cvijića

Muzej Jovana Cvijića u Beogradu od danas je ponovo otvoren za posetioce pošto je završena građevinska rekonstrukcija i restauracija zidnog slikarstva.

Otvaranju muzeja prisustvovali su predsednik SANU Vladimir Kostić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kao i veliki broj javnih ličnosti iz sveta kulture.

Siniša Mali je podsetio da je ovaj muzej otvoren 1968. godine i da njegova obnova predstavlja veliki događaj za Muzej Grada Beograda i sve naše sugrađane.

Rekonstrukcija Muzeja počela je 2015. godina i obuhvatila je kako građevinske radove tako i obnovu zidnog slikarstva Dragutina Inkiostrija Medenjaka.

Muzej u Ulici Jelene Ćetković u Beogradu nalazi se u kući podignutoj 1905. godine na prostoru nekadašnje Mitropolijske baste, a u kojoj je Cvijić živeo sve do smrti 1927. godine.

Restauracijom zidnog slikarstva sanirana su oštećenja, očišćene i konzervirane zidne slikane površine. Urađena je konzervacija i restauracija drvenog nameštaja (kanabe, stolice, stolovi), tekstilnih predmeta (ćilimi, zavese) a konzervirani su i metalni predmeti (lusteri, bista, odlikovanja), objasnila je dikretorka Muzeja Tatjana Korićanac.

Ukupna vrednost obnove iznosila je 26,5 miliona dinara, a finansirana je sredstvima Grada Beograda.

Jovan Cvijić (1865–1927) pripada naučnoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj istoriji Srbije i Kraljevine Jugoslavije krajem 19. i početkom 20. veka. Kao profesor Velike škole, jedan od prvih osam profesora novoustanovljenog Beogradskog univerziteta i dva puta njegov rektor, doživotni predsednik Srpske kraljevske akademije, učesnik Mirovne konferencije u Parizu i naučnik svetskog glasa, Cvijić spada u intelektualni krug sa drugim velikanima svog vremena, kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Mihailo Petrović – Mika Alas, Stojan Novaković, Aleksandar Belić, Jovan Skerlić i drugi.

Patriota, nacionalni radnik i naučnik, odlikovao se visokim moralnim i etičkim osobinama u svim oblastima svog rada, osnovao je Geografski zavod i Srpsko geografsko društvo, prve takve institucije na Balkanu.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo