Selo kod Vareša krije jedan od najmisterioznijih običaja

Selo kod Vareša krije jedan od najmisterioznijih običaja Izvor: N1

Selo Gornja Vijaka kod Vareša krije jedan od najstarijih i najmisterioznijih običaja u Bosni i Hercegovini, ali i celom Balkanu. Reč je o pokladnoj igri "Žuta žaba", za koju se smatra da traje već nekoliko stotina godina.

Jednom godišnje, u selu Gornja Vijaka, igra se pokladna igra neobičnog naziva "Žuta žaba". Ovaj splet igara i kola jedinstven je na našim prostorima, o njemu se ne zna mnogo, odakle potiče ni koliko dugo traje.

"To je izuzetno stara igra. Radi se o spletu narodnih igara i kola, vrlo zanimljivih. Bilo ko sa ovih prostora, pa čak ni ljudi od 80 ili 90 godina nemaju pojma o toj igri, osim toga kako se ona igra i teksta, koji se verovatno i menjao. Mi to ne znamo. Ne znaju od kad datira. Savršeno je jasno da je to više stotina godina", rekao je Boško Andrić.

Muškarci i žene obučeni u narodne nošnje igraju svoj karakterističan ples oko vatre. Slavlje posle toga traje do tačno u ponoć, kada nastupa Čista sreda, odnosno vreme korizme za sve katolike.

"Ona predstavlja običaj našeg kraja koji su doneli naši doseljenici. To se prenosi sa kolena na koleno, to se ne uvežbava. To igra puk, i staro i mlado. Ja igram možda od osnovne škole. Igrala su i deca, nažalost sada sve manje. Bude mnogo ljudi, dece, žena, mladih, svih. Sada nas nema mnogo, ali se trudimo da to održimo koliko god budemo mogli", rekla je Ivanka Peškić.

Smatra se da običaj potiče čak iz vremena starih Slovena. Zanimljiv tekst "Žute žabe" ostao je tajanstven i samim meštanima Vijake. Tumače ga na različite načine.

"Kaže: 'Platno beli žuta žaba, u potoku na kamenu. Njoj dolazi rak na konju'... i dalje ide tekst... Veoma je neobičan tekst, i očigledno je da se njime nekad nešto htelo poručiti. Svi pokazatelji kažu da je ovo područje, kada je reč o starim Slovenima, izrazito atraktivno i daleko iznad svih na prostoru BiH", istakao je Boško Andrić.

Meštani kažu kako tradicija igranja "Žute žabe" nikada nije prekidana, ni u najtežim trenucima. I tokom Drugog svetskog rata, žene bi se okupile i tajno igrale i pevale ovaj tekst.

Izvor: N1

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Perun

Ne treba napustati veru nasih dedova zbog hriscanskih novotarija.

17 1

n42

Prehriscanska kultura je bila strasno bogata obicajima i dogmama, pa kao sto vidimo neki se provlace jos i danas. Steta sto niko na to ne obraca paznju, sto nam je moderna istorija podmetnuta od Nemanjica pa na vamo i sto hriscanski mocnici pokusavaju da diskredituju staru istoriju i od nje i uvrste je u kategoriju paganstva gde nestaje sva ona raznolikost i bogatstvo starih generacija

20 2

TLN

Pa ovo je Hrkljus!

24 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo