Ovaj narod ima najzdravije srce na planeti

Ovaj narod ima najzdravije srce na planeti Izvor: Pixabay.com

Najzdravija srca na planeti imaju pripadnici naroda Čimejnej (Tsimane) koji žive u prašumama Bolivije, tvrde naučnici.

Gotovo da nema pripadnika Čimejnej naroda koji čak i u starosti ima začepljene arterije, pokazuje najnovija medicinska studija čije detalje prenosi BBC.

Naučnici koji su sproveli studiju kažu da se ishrana i način života ovih ljudi radikalno razlikuju od savremenog čoveka.

Iako je nemoguće da se ostatak planete vrati na period lova i sakupljanja plodova, od Čimejneja se ipak mogu naučiti neke lekcije.

Hrane se mesom divljeg vepra, tapira i kapibare (tzv. vodenog praseta, najvećeg glodara na svetu). Pored mesa jedu i ribu, poput pirane i soma.

Ostatak jelovnika čine pirinač, kukuruz, manijoka (biljka nalik slatkom krompiru) i banane, kao i orašasto voće i bobice koje sakupljaju u prašumi.

Naučnici ističu da 72 odsto kalorija koje unose Čimejneji dolazi od ugljenih hidrata, u porođenju sa npr. 52 odsto u Sjedinjenim Državama. Tek 14 odsto kalorija dolazi iz masti, dok taj procenat u SAD iznosi 34 odsto. Pritom Čimejneji unose daleko manje zasićenih masti.

No, nije sve u ishrani. Čimejneji su izuzetno fizički aktivni. Prosečan muškarac načini 17.000 koraka dnevno, a žena 16.000. Čak i oni stariji od 60 godina, naprave više od 15.000 koraka dnevno.

Tim naučnika iz Kalifornije podvrgao je 705 Čimejneja pregledu na CT skeneru. Oni starosti od oko 45 godina nisu imali nikakva zagušenja arterija, dok 25 odsto Amerikanaca te starosne dobi ima pomenuti problem sa krvnim sudovima.

Pritom, dve trećine Čimejneja starosti oko 75 godina nema problema sa krvnim sudovima, za razliku od ogromne većina Amerikanaca, od čak 80 odsto.

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dusan

Jedina stresna situacija je kad mu naidje puma.

23 2

Marijeta

Taj narod nema Vučića i bratiju da ga" vuku napred,jače,brže,bolje..."

33 2

Covek88

Pored ishrane vaznija stvar je stres. U njihovim zivotima nema stresa ne zavise od materijalnog ne jure kao muve bez glave...

28 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo