Nađite vreme za pregled dojki, zdravlje je najvažnije

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena kako u svetu tako i u našoj zemlji. Srbija je druga u Evropi po smrtnosti žena od ove bolesti, jer se u tri četvrtine slučajeva otkrije u kasnoj fazi.

Izvor: N1info

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno“ organizovalo je akciju edukovanja javnosti o raku dojke i značaju preventivnih pregleda.

One koje su prošle kroz borbu s rakom dojke apeluju na druge žene: ”Nađi vreme ne gubi život“. Ova poruka odnosi se pre svega na redovne preglede kod lekara.

“Nije opravdanje ženama da nemaju vremena, da je sve drugo važnije”, ističe Domina Spasić iz udruženja ”Budimo zajedno“. “Najvažnije je sopstveno zdravlje i mora svaka žena da na to misli i da odvoji tih pola sata koliko će provesti kod lekara i da bude sigurna da je sa njenim zdravljem sve u redu.”

Ukoliko se na vreme otkrije, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva. Zato se ženama već od dvadesete godine savetuje da jednom mesečno same pregledaju dojke, a jednom godišnje odu na pregled kod lekara.

U Srbiji postoji dovoljno stručnjaka i opreme, ali se žene ne odazivaju na preglede, kaže Ljiljana Lazić, koja je bila nacionalni koordinator za skrining raka dojke.

“Od 30 do 40 godine, s obzirom da je struktura dojke takva, najbolja dijagnostička metoda je ultrazvuk, od 40. do 50. jedna mamografija kao inicijalna, a posle pedesete na svake dve godine obavezna mamografija”, ističe dr Lazić.

U udruženju ”Budimo zajedno“ ističu i da je za žene koje su već obolele, osim emotivne podrške porodice i prijatelja, važno da budu u kontaku sa onima koje su se lečile od raka.

“Žena koja je već prošla kroz bolest najbolje razume kroz šta ta žena sve prolazi, koji su to strahovi, šta može da prati same terapije, pojave koje su prolaznog karaktera, a koje svaku ženu mogu da uplaše”, objašnjava Domina Spasić.

Od raka dojke u Srbiji godišnje u proseku oboli nešto više od 4.100 žena, a njih oko 1.600 ne preživi.

Tagovi: rak dojke

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mikaca

Ako imas pare da ides kod privatnika mozda imas neke sanse.

6 0

slavicastojjadinov@gmail.com

Sa ovakvim zdravstvom svi smo ni osudjeni na rano umiranje.

7 0

Edit

Prilikom preventivnog pregleda mamografijom utvrđen mi je tumor u avgustu. Do operacije (svuda tretirana kao hitan slučaj) ,došlo je u novembru.Kancer prvog stepena,zahvaćeni i limfni čvorovi.Iz Subotice sam, u Kamenici na institutu se prepisuje terapija.Još sam bez nje. Svaki nalaz,komisije, pregledi, overe u Socijalnom, sve se čeka po nekoliko nedelja.Gubi se dragoceno vreme.Ubija nas administracija, a ne kancer.

17 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo